Προοδευτική πρόταση από την Μητρόπολη Γόρτυνας και Αρκαδίας-Μοναστήρι με virtual reality

Προοδευτική πρόταση από την Μητρόπολη Γόρτυνας και Αρκαδίας-Μοναστήρι με virtual reality
04 Ιουλ 2020 20:03 Τοπικά Νέα

Μία καινοτόμα πρόταση κατέθεσε η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας στο πρόγραμμα LEADER, που στοχεύει στην ανάδειξη με σύγχρονες τεχνολογίες της Ιεράς Μονής Απεζανών αλλά και την προβολή των κειμηλίων της Μονής. Μία πρόταση που στοχεύει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς που είναι και μία κατεύθυνση της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας.

Η πρόταση που κατατέθηκε στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου είναι μία εξαιρετικά προοδευτική πρόταση καθώς όπως αναφέρεται σε αυτήν με την ανάπτυξη της Εικονικής Πραγματικότητας θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης και νεώτερων επισκεπτών. Με τη μέθοδο virtual reality θα γίνεται μία απεικόνιση των σημαντικότερων κειμηλίων της Μονής, ενώ παράλληλα ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μαθαίνει για μία αρχέγονη λατρεία της δενδρολατρεία και πως πέρασε μέσα στο χριστιανισμό. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθεί με 575.000 ευρώ από το πρόγραμμα LEADER.

Στην πρόταση καταγράφεται η βούληση του της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, να συνδυάσει την στερέωση και αποκατάσταση του ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Απεζανών στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια των φθορών και να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία, παράλληλα με την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της μέσω ψηφιοποίησης των κειμηλίων και εικονικής περιήγησης (virtual reality / VR) της ιστορίας της. 

Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της πρότασης είναι αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών ωρίμανσης διαδικασιών (εγκεκριμένη μελέτη από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) αναζήτησης των νέων δεδομένων που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας, διάθεσης εξωστρέφειας με σεβασμό στην ιερότητα του χώρου και του πολιτισμικού αποθέματος του. 

Η αυτονόητη διάθεση ή ακόμα και η θεσμική «υποχρέωση» του Φορέα να αξιοποιήσει και να αναδείξει τη σημαντική πολιτισμική παρακαταθήκη όχι μόνο της Μονής αλλά και της τοπικής ιστορίας συναντά διαχρονικά εμπόδια που έχουν να κάνουν με τα πραγματικά δεδομένα και τις τυπικές προϋποθέσεις για μια τέτοια πρωτοβουλία.

Το κόστος και οι διαδικασίες δημιουργίας και λειτουργικότητας ενός αξιοπρεπούς μουσειακού χώρου καθιστούν σχεδόν αδύνατο έναν σοβαρό σχεδιασμό για την υλοποίησή του. Το νομικό πρόσωπο, ως εκφραστής των σκοπών και στόχων της Εκκλησίας, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον προτάσσοντας λύσεις που εξασφαλίζουν λειτουργικότητα, ευελιξία, οικονομία πόρων, εξασφάλιση της βιωσιμότητας, τόνωση του ενδιαφέροντος της νέας γενιάς, βελτίωση της κοινωνικής συνοχής. 

 

Παρεμβάσεις «σωτηρίας»

Οι παρεμβάσεις «σωτηρίας» και ανάδειξης ενός κτιρίου που αποτελεί σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο για την Ιερά Μονή και σημείο αναφοράς για την περιοχή είναι η βάση πάνω στην οποία σχεδιάζεται η νέα του χρήση που συνδυάζει όλα τα καινοτόμα χαρακτηριστικά των σύγχρονων πολυμέσων, την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, τον σεβασμό στην ιστορική συνέχεια και στο πνευματικό «βάρος», την αποτύπωση της ιερότητας του χώρου.

Ο προσανατολισμός λοιπόν τη προτεινόμενης πράξης αφορά στην προστασία, την ανάδειξη, την προβολή του μηνύματος που η Ιερά Μονή Απεζανών επιδιώκει να μεταφέρει σε νέες ομάδες ανθρώπων κεντρίζοντάς τους το ενδιαφέρον με τη χρήση μέσων που όχι μόνο ενισχύουν το μήνυμα αλλά το καθιστούν από μόνο του λόγο για να επισκεφθούν τον χώρο.

Αυτή η προσέγγιση αποτυπώνει κυρίαρχα και την πρόθεση της εκκλησίας να αναγνωρίζει και να αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και πρόοδο των ανθρώπων ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει να τη συνδυάσει αρμονικά με τον σεβασμό σε αξίες και σημαντικά πνευματικά κεκτημένα. 

Ιδιαίτερη σημασία, εκτός από την επεξεργασία και ανάδειξη σε VR μορφή των 27 επιλεγμένων κειμηλίων (σκευών, αντικειμένων, παλαιτύπων, εγγράφων), έχει και η ανάδειξη μέσω VR αναπαράστασης της δεντρολατρείας - μιας αρχέγονης λατρείας που ενσωματώθηκε στη χριστιανική, με αποτέλεσμα δέντρα που λάτρευαν οι πρόγονοι μας να διατηρούν μέχρι και σήμερα τον ιερό χαρακτήρα τους, περνώντας από τη μια θρησκεία στην άλλη.

H Δρυς στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, πολύ κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου Απεζανών αποτυπώνει χαρακτηριστικά τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό το, θεωρούμενο ως ιερό, δέντρο της Αγίας Παρασκευής με προγενέστερη λατρεία του κατά την αρχαιότητα ενώ η παρουσία νερού καθώς και άλλες ενδείξεις παραπέμπουν σε αρχαίο ασκληπιείο, που με το πέρασμα του χρόνου πήρε στοιχεία του χριστιανισμού και ενσωματώθηκε στη θρησκεία μας, δίνοντας τη θέση της όποιας θεότητας λατρεύονταν εκεί, στην Αγία Παρασκευή. 

Ζωντανά στοιχεία της συγκεκριμένης λατρείας εμφανίζονται έως και σήμερα σε πολλά σημεία της Κρήτης και είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη αναπαράσταση, πολύ κοντά σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία ενεργής της παρουσίας, θα προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον -τουλάχιστον- των Κρητικών.

Οι γενικότεροι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

1. Η διατήρηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μονής μέσω 

1.1. παρουσίασης - αφήγησης της ιστορίας της μονής 

1.2. εικονικής περιήγησης στους χώρους της μονής

1.3. εικονικής έκθεσης επιλεγμένων κειμηλίων της μονής 

2. Η δημιουργία σύγχρονου υλικού εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την προσέλκυση επισκέψεων σχολείων κάθε βαθμίδας

3. Η ανάπτυξη ενός ενδιαφέροντος τουριστικού προϊόντος θρησκευτικού τουρισμού για την προσέλκυση τουριστών προσκυνητών 

4. Η προώθηση του πολιτιστικού περιεχομένου της μονής με σύγχρονο και καινοτόμο υλικό προβολής, η προσέλκυση ενδιαφέροντος προς τη ιστορία της μονής και η συσχέτισή με την ιστορική παράδοση του τόπου.

Το αντικείμενο του προτεινόμενου έργου συνοψίζεται σε 3 κύριους άξονες:

1. Ψηφιοποίηση/τρισδιάστατη σάρωση των χώρων της μονής και 27 επιλεγμένων κειμηλίων που διαθέτει αυτή την στιγμή η μονή καθώς και τεκμηρίωσή τους

2. Η δημιουργία ρεαλιστικών τρισδιάστατων μοντέλων 

a. του χώρου της μονής 

b. των επιλεγμένων 27 κειμηλίων για την αναπαράσταση τους σε εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας (VR).

3. Ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας (VR) 

a. αφήγησης της ιστορίας της μονής από εικονικό ιερέα-αφηγητή 

b. εικονικής περιήγησης στον χώρο της μονής

c. εικονικής έκθεσης των κειμηλίων της μονής ως τρισδιάστατα λεπτομερή εικονικά αντικείμενα με συνοδευτικό οπτικοακουστικό υλικό 

d. εικονικής αναβίωσης ιερών παραδοσιακών τελετουργιών όπως αυτή της δεντρολατρείας 

 

Ψηφιοποίηση κειμηλίων

Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθεί η ψηφιοποίηση των επιλεγμένων κειμηλίων που διαθέτει η μονή. Τα ψηφιακά αρχεία θα επεξεργαστούν με χρήση τεχνικών επεξεργασίας εικόνας για την βελτίωση των χαρακτηριστικών απεικόνισης και υπολογιστικής όρασης για την διόρθωση σφαλμάτων που μπορεί να προκύπτουν από την παλαιότητα ή την μερική καταστροφή μέρους των αντικειμένων. 

Ειδικά για τα σκεύη και κειμήλια της μονής, η ψηφιοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικού 3Δ σαρωτή ο οποίος θα δημιουργεί πιστά τρισδιάστατα μοντέλα τα όποια πέραν της ψηφιοποίησης θα χρησιμοποιηθούν και για την εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ενώ η συγκεκριμένη εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου και σχετιζόμενου οπτικοακουστικού υλικού που τα συνοδεύει.

Θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης, διαχείρισης και προβολής της συλλογής αυτής σε δικτυακό/διαδικτυακο περιβάλλον. Μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή διεπαφή θα υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης και τρισδιάστατης αναπαράστασης των εκθεμάτων του μουσείου καθώς και του οπτικοακουστικού υλικού που θα υπάρχουν στο ψηφιακό αποθετήριο. Η εφαρμογή θα παρέχει όλη εκείνη τη λειτουργικότητα έτσι ώστε ο χρήστης να διαλέγει το έκθεμα που τον ενδιαφέρει καθώς και τα εργαλεία διαχείρισης των εκθεμάτων στον τρισδιάστατο χώρο (π.χ. κλίση, περιστροφή, zoom). Επίσης, τα τρισδιάστατα μοντέλα πέρα από την δυνατότητα προβολή τους, θα χρησιμοποιηθούν και για την ανάπτυξη της εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας που θα περιγραφεί παρακάτω.

Μετά την διαδικασία ψηφιοποίησης, ακολουθεί η διαδικασία τεκμηρίωσης των αντικειμένων. Η τεκμηρίωση ενός μουσειακού αντικειμένου περιλαμβάνει την δημιουργία πληροφοριών (μεταδεδομένα) σχετιζόμενων με το αντικείμενο

- Πολιτισμική και επιστημονική πληροφορία (π.χ. την σχέση του με ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, άλλα αντικείμενα εντός και εκτός μουσείου και συσχετισμός του με άλλα τεκμήρια όπως φωτογραφίες, βιβλιογραφικές αναφορές κλπ).

- Πληροφορία χαρακτηριστικών (π.χ. διαστάσεις αντικειμένου, σελίδες, χρώμα, χαρακτηριστικά υφής, κλπ)

- Διοικητική πληροφορία (π.χ. πληροφορία για την απόκτηση του αντικειμένου, την ασφάλιση του, τη θέση του στο μουσείο, τη διαχείριση εκθέσεων, εκδανεισμών και μετακινήσεων αντικειμένων στο μουσείο, κλπ,)

- Πληροφορία κατηγοριοποίησης (π.χ. την δυνατότητα διαχείρισης ομάδων αντικειμένων βάσει ιστορικών, διοικητικών και εκθεσιακών κριτηρίων)

Τα μεταδεδομένα θα ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης (DC, CIDOC CRM, κλπ). Το αποθετήριο θα υποστηρίζει την σημασιολογική συσχέτιση της πληροφορίας με ένα τυποποιημένο τρόπο που να επιτρέπει την επαρκή και ακριβή ανάκτηση δεδομένων κάτω από διάφορα σημασιολογικά κριτήρια.

Η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι από τις αναδυόμενες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή των ιστορικών, μουσειακών και εκπαιδευτικών χώρων, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα να βιώνει το πραγματικό περιβάλλον τους. Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας αποτελούν ιδανικά μέσα ανάδειξης, κατανόησης αλλά και σε ένα βαθμό διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μέσω της ψηφιοποίησης των αποτυπωμάτων. 

Η εικονική πραγματικότητα μεταφέρει τον χρήστη σε ένα ρεαλιστικό εικονικό περιβάλλον προσομοίωσης στο οποίο μπορεί να αλληλοεπιδράσει με τη βοήθεια ειδικής κάσκας και ενός VR-Ready φορητού υπολογιστή. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός προβλέπεται να εγκατασταθεί στην αίθουσα έκθεσης /περιήγησης και να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει αριθμό 8 χρηστών ταυτόχρονα.

Οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας αν και είναι πολύ πρόσφατη τεχνολογία (μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια) είναι πολύ δημοφιλής στην περιήγηση μουσείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας δημιουργούνται για μνημεία προστατευόμενα από την UNESCO αλλά και στην περίπτωση θρησκευτικών μνημείων όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης.

 

Μεθοδολογία υλοποίησης

Η μεθοδολογία υλοποίησης του προτεινόμενου έργου έχει δομηθεί σε συγκεκριμένες φάσεις και δραστηριότητες που θα σχετίζονται μεταξύ τους ώστε ένα να παραχθεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο υλοποίησης και επικύρωσης.

Η ανάλυση των απαιτήσεων είναι η διαδικασία κατά την οποία συλλέγονται όλες αυτές οι προδιαγραφές με βάση τα σενάρια χρήσης του συστήματος. Βάσει αυτής της ανάλυσης προκύπτει η αρχιτεκτονική του συστήματος με τα επιμέρους υποσυστήματα καθώς και ορίζονται αναλυτικά οι επόμενες φάσεις.

Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδραστικής εμπειρίας με επίκεντρο τον επισκέπτη της ιεράς μονής Απεζανών, έχοντας ως αντικείμενο

1. ιστορική ανασκόπηση της μονής (υπάρχει η πρόβλεψη αυτή να γίνεται από τον ίδιο τον ηγούμενο της μονής)

2. την περιήγηση στους χώρους της μονής όπως αυτά ήταν πριν ή/και μετά την καταστροφή τους

3. γνωριμία με τα κειμήλια της μονής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία θα αναπαρίστανται στην εφαρμογή ως λεπτομερή τρισδιάστατα αντικείμενα

Η εφαρμογή επιτρέπει την αλληλεπίδραση του χρήστη με τα σημεία και τα αντικείμενα ενδιαφέροντος εντός του μουσείου, για να προσφέρει αφήγηση, αναπαραγωγή βίντεο, προβολή τρισδιάστατων μοντέλων από το περιεχόμενο και αλληλεπίδραση με αυτά σε πραγματικό χρόνο. Μέσω της ενσωματωμένης κάμερας που διαθέτει η έξυπνη φορητή συσκευή, αντιλαμβάνεται συγκεκριμένους δείκτες εντός του χώρου, ώστε μέσα από την συνοδευτική εφαρμογή να εμφανίσει πρόσθετο περιεχόμενο στην οθόνη της. Το πρόσθετο περιεχόμενο μπορεί να είναι τόσο απλό από την αναπαραγωγή συναφών πολυμεσικών αρχείων όσο και σύνθετες διαδραστικές δραστηριότητες.

Οι λειτουργικές μονάδες υλικού που θα διασυνδεθούν θα αποτελούνται από την κάσκα VR, το υπολογιστικό σύστημα που θα παράγει (rendering) το οπτικοακουστικό υλικό (εικονικός χώρος μονής, κειμήλια κλπ) το υπολογιστικό σύστημα διανομής (streaming) του οπτικοακουστικού υλικού καθώς και παρελκόμενα υλικά υποστήριξης. Όσον αφορά τα υπολογιστικά κομμάτια θα αποτελούνται από τα λογισμικά που θα παράγουν τα περιβάλλοντα VR, το λογισμικό παραγωγής του οπτικοακουστικού περιεχομένου, το πρόγραμμα διανομής του υλικού (streaming) καθώς και την εφαρμογή διαχείρισης της πλατφόρμας. Στη φάση αυτή θα περιλαμβάνεται και η διαδικασία της ολοκλήρωσης η οποία θα περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των επιμέρους λειτουργικών υποσυστημάτων (components) υλικού και λογισμικού σε ένα ενιαίο σύστημα με βάση τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί καθώς και την αρχιτεκτονική. Τέλος θα ακολουθήσει η διαδικασία της επικύρωσης ορθής λειτουργίας. Αυτό το στάδιο αφορά λειτουργικές δοκιμές που αποσκοπούν στην εξακρίβωση ότι το σύστημα ικανοποιεί τα σενάρια χρήσης που έχουν οριστεί. Οι λειτουργικές δοκιμές διεξάγονται για να εντοπίσουν αστοχίες υλικού/λογισμικού καθώς και της αρχιτεκτονικής που έχει υλοποιηθεί και που απαιτεί επανασχεδιασμό ή και διορθώσεις.


Έντυπη Έκδοση 


Σχετικά Άρθρα
Κρήτη: Έψαχναν σε θάλασσα και στεριά «αγνοούμενο» νεαρό που …χαλάρωνε στην παραλία

Κρήτη: Έψαχναν σε θάλασσα και στεριά «αγνοούμενο» νεαρό που …χαλάρωνε στην παραλία

Δήμος Φαιστού: Συνελήφθησαν, πέντε αλλοδαποί για διενέργεια και συμμετοχή σε τυχερά παίγνια

Δήμος Φαιστού: Συνελήφθησαν, πέντε αλλοδαποί για διενέργεια και συμμετοχή σε τυχερά παίγνια

Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σήμερα

Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σήμερα

Βιωματική παρουσίαση με απινιδωτή την Δευτέρα στο Καλαμάκι

Βιωματική παρουσίαση με απινιδωτή την Δευτέρα στο Καλαμάκι

Συνάντηση ενημέρωσης για την ένταξη των Αστερουσίων στην UNESCO

Συνάντηση ενημέρωσης για την ένταξη των Αστερουσίων στην UNESCO

Δήμος Φαιστού: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για ναρκωτικά

Δήμος Φαιστού: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για ναρκωτικά

Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σήμερα

Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σήμερα

Θερινή προβολή και αιμοδοσία την επόμενη Δευτέρα στη Φανερωμένη

Θερινή προβολή και αιμοδοσία την επόμενη Δευτέρα στη Φανερωμένη

Πρόβλημα πόσιμου νερού στη Γαλιά-Έκκληση να μην γίνεται χρήση του για άρδευση

Πρόβλημα πόσιμου νερού στη Γαλιά-Έκκληση να μην γίνεται χρήση του για άρδευση

Σημαντικές Ειδήσεις
Νέο κύμα προσφυγών για τα αναδρομικά

Νέο κύμα προσφυγών για τα αναδρομικά

ΔΝΤ: Θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ οι απώλειες της Ελλάδος από τον τουρισμό

ΔΝΤ: Θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ οι απώλειες της Ελλάδος από τον τουρισμό

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών

Τσιόδρας: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κοροναϊό - Σοκάρουν οι μελέτες για τις βλάβες που τους αφήνει

Τσιόδρας: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κοροναϊό - Σοκάρουν οι μελέτες για τις βλάβες που τους αφήνει

Δημοφιλή
Εν ολίγοις πολλά
Άκρως επικίνδυνη η είσοδος από τα σκαλοπάτια του Δημαρχείου του Δήμου Φαιστού

Άκρως επικίνδυνη η είσοδος από τα σκαλοπάτια του Δημαρχείου του Δήμου Φαιστού

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα...

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα...

Προφητικός ο Πανούσης;

Προφητικός ο Πανούσης;

Αν υπάρχει συνεννόηση τα κηπευτικά μπορεί να μην καταλήγουν στις χωματερές

Αν υπάρχει συνεννόηση τα κηπευτικά μπορεί να μην καταλήγουν στις χωματερές

Καπαριανά: Εκτεταμένοι έλεγχοι από την Αστυνομία

Καπαριανά: Εκτεταμένοι έλεγχοι από την Αστυνομία

Πρωτοσέλιδα Αντίλαλου