Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

«Βιωματικά Εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών: «ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
«Βιωματικά Εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών: «ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ»

H Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου (Κ.Ε.Δ.Χ.) στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2021: «Καλοκαιρινά Ραντεβού στο Δήμο Χερσονήσου» συνδιοργανώνει με Συλλόγους και Φορείς του Δήμου Χερσονήσου, τέσσερα (4) βιωματικά εργαστήρια Κρητικής Διατροφής και Κουλτούρας για παιδιά: «ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ». Τα εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου, επιμελείται και παρουσιάζει η Πολιτισμολόγος – Διατροφολόγος, κ. Δέσποινα Μαθιουδάκη.

Τα εργαστήρια έχουν σκοπό να διδάξουν με βιωματικό τρόπο στα παιδιά διατροφικές γνώσεις για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αλλά και να αναπτύξουν  δεξιότητες εντάσσοντας αυτή τη γνώση στο πλαίσιο της κρητικής κουλτούρας. Επιπλέον, μέσα από αυτή την εμπειρία τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κεντρικό ρόλο της τροφής στα ήθη και στα έθιμα των Κρητικών, αλλά και τη σύνδεσή της με τον κύκλο του χρόνου και των εποχών.

Η επαφή τους με την υγιεινή, αλλά και γευστική κρητική κουλτούρα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συσχετίσουν το χθες και το σήμερα, να επανεκτιμήσουν τα αγαθά που τους παρέχει ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός, αλλά και την καταναλωτική συμπεριφορά, την εποχικότητα της τροφής, τη συσχέτιση μιας εορτής με συγκεκριμένο φαγητό, τις σχέσεις των ανθρώπων.

Πρόγραμμα Βιωματικών Εργαστηρίων για παιδιά 6-12 ετών:

''Από το σιτάρι στο ψωμί''

Τετάρτη 25 Αυγούστου, Μάλια: προαύλιος χώρος ΚΑΠΗ

Ο στόχος είναι η μετάδοση γνώσεωνκαι τεχνικών πάνω στη διατροφή και την υγιεινή ζωή στα μικράπαιδιά.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει την ιστορία του ανθρώπου συνδεδεμένη με την ιστορία τωνδημητριακών καρπών και την θέσηκαι την αξία του ψωμιού στην καθημερινή ζωή, στη θρησκεία, στηνκοινωνική ζωή και στη διατροφή.

Τα παιδιάγνωρίζουν με βιωματικό τρόπο τη διαδικασίαζυμώματος του ψωμιού από τη δημιουργία τουπροζυμιού μέχρι το πλάσιμο του ψωμιού φορώντας τους σκούφους τους και ζυμώνουν μέσα σε αυθεντικήσκάφη ζυμώματος. Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσουν τα ψωμιά μας, παίζουν το παιχνίδι της''Πινακωτής'' και λύνουν κρυπτόλεξα. Τα ψωμιά μέσα σε πινακωτές μεταφέρονταιγια ψήσιμο. Το ψωμίμας μοσχοβολάειψημένο. Όλοι τρώνε το καρβέλι τους με φρέσκο λάδι και ρίγανη.

Διάρκεια δύο (2) ώρες. 

''Από τολάδι στο σαπούνι''

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, Καλό Χωριό: προαύλιος χώρος ΚΑΠΗ.

Επανεκτιμάται η γνώση των γιαγιάδων και τα παιδιά φτιάχνουν αρωματικό σαπούνι από ελαιόλαδο καιβότανα, ενισχύοντας τη φιλοσοφίατης ανακύκλωσης, της υγιεινής καιτης οικονομίας.Μαθαίνουν την ιστορία του σαπουνιού και την εφαρμογή που βρήκεστηβιομηχανία της Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Το Ξομπλιαστό ψωμί της Κρήτης''

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου,  Σταμνοί: κεντρική πλατεία

Όταν μια κοπέλα γνώριζε ένα νέο και τον ερωτευόταν '' κένταγε''πάνω στο ψωμί έναπουλί, συνήθως περιστέρι ή χελιδόνι. Ανφούσκωνε καλά το ψωμί, τότε ο έρωτας αυτός είχεελπίδες να καταλήξει σε γάμο.

Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά, εξηγείται η θέση του ψωμιού στηντελετουργία του γάμου στην Κρήτη και αναλύεται ο συμβολισμόςτης διακόσμησής του. Όλοι μαζίφτιάχνουν και ερμηνεύουντα''ξόμπλια'',  τραγουδώντας τραγούδια του γάμου.

Διάρκεια δύο (2)ώρες. 

''Χαρούπι -η Σοκολάτατης Κρήτης''

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, Κουτουλουφάρι: αύλειος χώρος Ιερού Ναού Αγ. Βασιλείου 

Το χαρούπιείναι ''ο χαμένοςθησαυρός'' της Κρήτης. Περπατώντας σε μονοπάτια της, τα παιδιά γνωρίζουν τοδέντρο της χαρουπιάς, τους καρπούς της, τα χαρούπια και τα προϊόντα που μπορούν να προκύψουν απόαυτά.

Επαναπροσδιορίζεται η μεγάληδιατροφική αξία του χαρουπιού και μεταδίδεται στα παιδιά ως εναλλακτική λύση τηςσοκολάτας.

Όλοι μαζί φτιάχνουμε και τρώμε χαρουπομερέντα.

Διάρκεια δύο (2) ώρες. 

Τα εργαστήρια ξεκινούν Τετάρτη 25 Αυγούστου και ολοκληρώνονται Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.

Ώρα έναρξης: 17:30  με ελεύθερη είσοδο.

Φωτογραφικό υλικό

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΟΠΤΙΚΑ

Γιατί χρησιμοποιούμε cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε, να σας προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία πλοήγησης.Με την πρόσβαση σας σε αυτόν, συναινείτε στη χρήση cookies. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους Όρους Χρήσης, και στην Πολιτική Cookies του AntilalosPress.gr.