Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

Υδρογονάνθρακες: Η Ελλάδα αλλάζει τη «σκακιέρα» της Μεσογείου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Υδρογονάνθρακες: Η Ελλάδα αλλάζει τη «σκακιέρα» της Μεσογείου

Η ενέργεια είναι το Nο1 θέμα συζήτησης όχι μόνο στην Ελλάδα, ή την Ευρώπη, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Τα πάντα πλέον χρειάζονται ενέργεια για να κινηθούν, με τα αποθέματα του φυσικού πλούτου στον πλανήτη να είναι ο «θησαυρός» της κάθε χώρας. Η κινητήριος δύναμη, αυτό που μπορεί να κάνει τα πάντα να λειτουργούν ή να αποφέρει ακόμα και έσοδα σε περίπτωση εξαγωγών. Παράλληλα, αποτελούν και ένα ισχυρό «όπλο» σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική της κάθε χώρας. Τρανό παράδειγμα, η Ρωσία η οποία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση, χρησιμοποιεί τη δύναμη που έχει στα χέρια της η οποία δεν είναι άλλη από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό το φυσικό αέριο το οποίο είδε την τιμή του να εκτινάσσεται μέσα σε ελάχιστους μήνες, φιλοδοξεί σε λίγα χρόνια από τώρα να μπορεί να παράγει μόνη της η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη κοιτάσματα στο Ιόνιο και το Αιγαίο. Κοιτάσματα που είναι εντός των χωρικών της υδάτων αλλά και σε περιοχές όπου μπορεί ή έχει ήδη χαραχθεί ΑΟΖ με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν τις προθέσεις της Τουρκίας και σαφώς δεν δυσκολεύουν την κατάσταση…

Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα προχωρά με γοργά βήματα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής επάρκειας, ενδεχομένως και αυτονομίας αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων που ερευνώνται, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), πήρε τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό και ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των ερευνών στο σημείο. Η εθνική στρατηγική για την ενέργεια, άλλωστε, προβλέπει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2050 όταν και στόχος είναι να υπάρχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα είναι «κλειδί» το να υπάρξει πράγματι ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή όπου ήδη ξεκινούν έρευνες, έτσι ώστε να μπορέσει προοδευτικά μέχρι το 2029 η χώρα να αρχίσει να παράγει και να αυξήσει την επάρκειά της στον συγκεκριμένο ενεργειακό πόρο.

Η Exxon Mobil έχει αναλάβει το έργο των ερευνών, με το πλοίο Sanco Swift να έχει ήδη πλεύσει στο σημείο και να ξεκινά άμεσα τη διαδικασία. Μια διαδικασία, βέβαια, που έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα γίνει με σταθερά και προκαθορισμένα βήματα, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τυχόν μεγάλο, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, κοίτασμα. Στις πρώτες ενδείξεις που υπήρξαν για κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή, από το 2019, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί να είναι 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο και να ξεπεράσει κατά 2,5 φορές το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2015 από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και είναι το μεγαλύτερο εύρημα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, και τώρα οι έρευνες που διεξάγει η Ελλάδα στην Κρήτη ενδεχομένως να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία του!

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης