Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες και τα αλλεργιογόνα του κρασιού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες και τα αλλεργιογόνα του κρασιού

Το κρασί είναι ένα πολύ δημοφιλές αλκοολούχο ποτό που μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, έχετε αισθανθεί ποτέ αλλεργικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση κρασιού; Μπορεί πραγματικά να είστε αλλεργικοί στο κρασί;

 

Αν και σπάνια, είναι πράγματι πιθανό να υπάρχει αλλεργική αντίδραση στο κρασί.

 

Παρακάτω θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αλλεργίες στο κρασί, τα πιθανά αλλεργιογόνα στο κρασί και πώς να γνωρίζετε εάν είστε αλλεργικοί σε αυτά.

 

Σημεία και συμπτώματα αλλεργίας στο κρασί

Τα συμπτώματα των αλλεργιών στο κρασί ή αλκοόλ μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά των άλλων τροφικών αλλεργιών. Μερικά από τα αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση
 • αίσθημα καψίματος ή κνησμού στα χείλη, στο στόμα ή στο λαιμό
 • εξάνθημα ή κνίδωση, που μπορεί να είναι φαγούρα
 • πεπτική διαταραχή, όπως ναυτία, έμετος ή διάρροια
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • πρήξιμο των χειλιών, του στόματος ή του λαιμού

 

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι ένας σοβαρός τύπος αλλεργικής αντίδρασης και είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Μπορεί να συμβεί μετά την κατανάλωση προϊόντων σταφυλιών, όπως κρασί, σταφίδες και φρέσκα σταφύλια. Μια μελέτη του 2005 εντόπισε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρέθηκε στα σταφύλια ως αλλεργιογόνο που προκαλεί αναφυλαξία.

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει αναφυλαξία, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 

 • εξάνθημα ή κνίδωση, που μπορεί να είναι φαγούρα
 • δυσκολία στην αναπνοή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συριγμό ή βήχα
 • πρήξιμο του λαιμού
 • γρήγορος καρδιακός παλμός
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
 • πεπτική διαταραχή, όπως ναυτία, έμετος ή διάρροια
 • ένα αίσθημα καταστροφής
 • αίσθημα λιποθυμίας

 

Ανεπιθύμητες ενέργειες στα τρόφιμα: Αλλεργία έναντι δυσανεξίας

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ αλλεργίας στο κρασί και δυσανεξίας στο αλκοόλ.

Οι αλλεργίες είναι μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση σε ένα συστατικό του κρασιού. Μερικοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι με άσθμα, μπορεί επίσης να έχουν ευαισθησία σε θειώδη άλατα, η οποία είναι μια ανοσολογική αντίδραση. Η ευαισθησία στα θειώδη άλατα χαρακτηρίζεται συνήθως ως αλλεργία και μπορεί να οδηγήσει σε ήπια έως σοβαρά συμπτώματα.

Η δυσανεξία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει αποτελεσματικά το αλκοόλ, ένα φαινόμενο που μπορεί να το έχετε εκ γενετής ή να το αναπτύξετε εκ των υστέρων, όσο μεγαλώνετε.

Η δυσανεξία στο κρασί μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με τις αλλεργίες, γι΄ αυτό συχνά μπορεί να τα μπερδέψετε. Τα συμπτώματα δυσανεξίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

 • Ερεθισμένο δέρμα
 • ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση
 • πονοκέφαλος ή ημικρανία
 • ναυτία ή έμετο
 • γρήγορος καρδιακός παλμός
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
 • επιδείνωση του άσθματος

 

Ποια είναι τα αλλεργιογόνα στο κρασί;

Υπάρχουν πολλά πιθανά αλλεργιογόνα που μπορούν να βρεθούν στο κρασί.

Περιλαμβάνουν:

σταφύλια, δηλαδή συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτά

αιθανόλη, το συγκεκριμένο είδος αλκοόλης που υπάρχει στο κρασί

μαγιά, η οποία ζυμώνει τα σάκχαρα μετατρέποντας τα σε αιθανόλη

θειώδη άλατα, τα οποία μπορούν να παραχθούν φυσικά σε κρασί ή να προστεθούν από οινοποιούς

παράγοντες , οι οποίοι προστίθενται κατά τη διάρκεια της παραγωγής και μπορούν να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες που προέρχονται από γάλα, αυγά και ψάρια


Έχει σημασία ο τύπος του κρασιού;

Γενικά, τα περισσότερα κρασιά περιέχουν όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα που συζητήθηκαν παραπάνω. Ωστόσο, φαίνεται ότι το κόκκινο κρασί προκαλεί τα περισσότερα συμπτώματα.

Μια μελέτη του 2005, εξέτασε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα ανώτερων αεραγωγών ως απόκριση στο αλκοόλ. Τα αναφερόμενα συμπτώματα περιελάμβαναν ρινική συμφόρηση και φτέρνισμα.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 83% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους αναπτύχθηκαν μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Το άσπρο κρασί ήταν το επόμενο πιο διαδεδομένο, με μόνο το 31 % να αναφέρει συμπτώματα.

 

Μια άλλη πιο πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε αλλεργίες και αλλεργικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση κρασιού. Διαπίστωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αυτοί που ανέφεραν συμπτώματα μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού παρά μετά από το λευκό κρασί.

Γιατί η προκατάληψη προς το κόκκινο κρασί; Ενώ η απάντηση σε αυτό είναι ακόμα ασαφής, μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερα θειώδη άλατα και ζυμώνεται με τις φλούδες των σταφυλιών, ενώ το λευκό κρασί όχι.

 

Ένα από τα επιβεβαιωμένα αλλεργιογόνα σταφυλιών βρίσκεται στην φλούδα των σταφυλιών.

 

Οι αντιδράσεις στο κρασί θα μπορούσαν επίσης να εξαρτηθούν από τον συγκεκριμένο τύπο σταφυλιού που χρησιμοποιείται στο κρασί. Για παράδειγμα, μια δημοσίευση αναφέρει την αξιόπιστη πηγή την εμφάνιση αρνητικών αντιδράσεων σε άτομα με υπέρταση μετά την κατανάλωση κρασιού που περιέχει σταφύλια Merlot.

 

Εάν είστε αλλεργικοί στο κρασί, μπορείτε να είστε αλλεργικοί σε άλλα πράγματα;

Εάν είχατε αντιδράσεις στο κρασί, θα μπορούσατε επίσης να έχετε αντιδράσεις σε άλλα πράγματα; Μοιράζονται ορισμένα αλλεργιογόνα μεταξύ κρασιού και άλλων τροφίμων ή προϊόντων; Θα το συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

 

Μπύρα

Η μπύρα μοιράζεται ορισμένα πιθανά αλλεργιογόνα με κρασί, όπως αιθανόλη, θειώδη άλατα και μαγιά. Επομένως, είναι πιθανό να έχετε αλλεργία τόσο στην μπύρα όσο και στο κρασί.

 

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017, τεκμηρίωσε ότι ένα άτομο μπορεί να έχει ταυτόχρονα αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση προϊόντων όπως μπύρα, κρασί, μηλίτης και σαμπάνια. Μετά από δοκιμές αλλεργίας, επιβεβαιώθηκε ότι το κοινό όλων αυτών ήταν ότι έχει αλλεργία στη μαγιά.

 

Fining agents

 

Οι παράγοντες διαύγασης που χρησιμοποιούνται στο κρασί μπορούν να περιέχουν πρωτεΐνες που προέρχονται από αυγά, γάλα και ψάρια. Εάν έχετε αλλεργία σε αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να ανησυχείτε;

 

Οι παράγοντες αυτοί υποτίθεται ότι πρέπει να αφαιρεθούν από το κρασί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαδικασιών όπως η διήθηση.

 

Μία μελέτη του 2014 αξιολόγησε εάν θα μπορούσαν να εντοπιστούν fining agents σε ερυθρά και λευκά κρασιά μετά από αυτές τις διαδικασίες αφαίρεσης. Οι δοκιμασίες που χρησιμοποιήθηκαν δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την παρουσία παραγόντων finings στα κρασιά που δοκιμάστηκαν. Μια άλλη μελέτη του 2014 βρήκε παρόμοια αποτελέσματα.

 

Μια μελέτη του 2011 μελέτησε την αντιδραστικότητα σε ανθρώπους. Αν και δεν εντοπίστηκαν fining agents  στα κρασιά, παρατηρήθηκε πολύ μικρή δερματική αντίδραση σε άτομα με αλλεργία στο γάλα, το αυγό ή τα ψάρια. Λόγω της μικρής κλίμακας της ανταπόκρισης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα προιόντα που χρησιμοποιούνται στην διαύγαση, ενέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο.

 

Άλλα τρόφιμα

Άτομα με αλλεργία στα σταφύλια ή προϊόντα σταφυλιού μπορεί επίσης να έχουν αντιδράσεις σε άλλα τρόφιμα.

 

Μια μελέτη του 2006 παρατήρησε ότι τα άτομα με αλλεργίες σταφυλιών μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στα ακόλουθα τρόφιμα, κατά σειρά επικράτησης:

 

 • μήλα
 • ροδάκινα
 • φιστίκια
 • κεράσια
 • καρύδια
 • φράουλες
 • φουντούκια
 • αμύγδαλα

 

Διάγνωση αλλεργίας στο κρασί

Εάν έχετε υποστεί αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση κρασιού, πώς ξέρετε σε ποια αλλεργιογόνα είστε αλλεργικοί; Υπάρχουν δοκιμές αλλεργίας που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

 

 • Δοκιμές δέρματος

Οι εξετάσεις δέρματος περιλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι αλλεργιογόνου που εγχύεται κάτω από το δέρμα σας με βελόνα. Οι αντιδράσεις της ερυθρότητας ή του πρηξίματος θα εμφανιστούν γρήγορα εάν είστε αλλεργικοί στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

 

 • Εξετάσεις αίματος

Η εξέταση αίματος περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος αίματος. Στη συνέχεια, το αίμα θα σταλεί σε εργαστήριο για να εξεταστούν τα αντισώματα που σχετίζονται με την αλλεργία που ονομάζονται αντισώματα IgE. Η εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει για τα συνολικά επίπεδα IgE, έναντι συγκεκριμένου αλλεργιογόνου.

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολύ συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, όπως μεμονωμένες πρωτεΐνες σταφυλιών, ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα ως αντιδραστήρια για δοκιμές αλλεργίας. Ο γιατρός σας μπορεί αντ 'αυτού να εξετάσει πιο γενικά αλλεργιογόνα, όπως κόκκινο κρασί, λευκό κρασί, μαγιά ή θειώδη.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε μια αλλεργία στο κρασί

Αντιισταμινικά

Η αντιμετώπιση μιας μικρής αντίδρασης στο κρασί μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη αντιισταμινικών από το στόμα. Αυτά μπορούν να ληφθούν με ιατρική συνταγή από το γιατρό σας.

 

 • Αυτοέγχυση επινεφρίνης (EpiPen)

Επειδή οι αλλεργίες στο κρασί και η ευαισθησία σε θειώδη άλατα μπορεί ενδεχομένως να είναι σοβαρές, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο πρόσληψης επινεφρίνης (EpiPen). Αυτό το επείγον φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη θεραπεία σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων ενώ περιμένετε να φτάσει βοήθεια.

 

 • Ανοσοθεραπεία από το στόμα

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι σε ορισμένα άτομα με τροφικές αλλεργίες χορηγούνται σιγά σιγά αυξανόμενες ποσότητες αλλεργιογόνου για να προάγουν την ανοχή. Αυτό ονομάζεται στοματική ανοσοθεραπεία.

 

Πώς να αποτρέψετε μια αλλεργία στο κρασί

Εάν είστε αλλεργικοί στο κρασί, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αλλεργική αντίδραση στο κρασί είναι να αποφύγετε να το πιείτε!

Εάν γνωρίζετε το συστατικό του κρασιού στο οποίο είστε αλλεργικοί, ενδέχεται να μπορείτε να το αποφύγετε. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι δυνατό εάν έχετε αντίδραση σε έναν συγκεκριμένο τύπο κρασιού ή σταφυλιού.

Μερικές φορές, η προσεκτική ανάγνωση ετικετών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, οι ετικέτες κρασιού πρέπει να ενημερώνουν εάν το κρασί περιέχει θειώδη άλατα.

 

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Είναι πάντα καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε συμπτώματα αλλεργίας λίγο μετά την κατανάλωση κρασιού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση
 • φαγούρα ή κάψιμο γύρω από τα χείλη, το στόμα και το λαιμό
 • εξάνθημα ή κνίδωση
 • πεπτική διαταραχή, όπως ναυτία, έμετος ή διάρροια
 • συριγμός ή αύξηση των συμπτωμάτων άσθματος

Ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας προκαλούνται από αλλεργία ή δυσανεξία στο κρασί. Μπορούν επίσης να σας παραπέμψουν σε αλλεργιολόγο.

 

Θυμηθείτε ότι η αναφυλαξία είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος αντιμετωπίζετε συμπτώματα αναφυλαξίας, αναζητήστε επείγουσα θεραπεία.

 

Συμπερασματικά

Αν και οι αλλεργίες στο κρασί και σε άλλους τύπους αλκοόλ είναι σπάνιες, είναι όμως πιθανές. Το κρασί περιέχει μια ποικιλία αλλεργιογόνων, όπως σταφύλια, μαγιά και αιθανόλη.

 

Εάν έχετε αλλεργία στο κρασί, ενδέχεται να εμφανίσετε συμπτώματα όπως εξάνθημα, ρινική συμφόρηση, συριγμό ή αίσθημα μυρμηγκιάσματος στο στόμα και το λαιμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, οδηγώντας σε αναφυλαξία.

 

Εάν εμφανίσετε αλλεργικά συμπτώματα ως απόκριση στην κατανάλωση κρασιού, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι μπορεί να προκαλεί την αντίδραση.πηγή: healthline.com


ΚΑΔΙΑΝΑΚΗΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΦΑΚΗΣ ΟΠΤΙΚΑ

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Γιατί χρησιμοποιούμε cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε, να σας προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία πλοήγησης.Με την πρόσβαση σας σε αυτόν, συναινείτε στη χρήση cookies. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους Όρους Χρήσης, και στην Πολιτική Cookies του AntilalosPress.gr.