Τέλος οι επιταγές ακρίβειας, τα έκτακτα «δώρα» και τα fuel pass - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Τέλος οι επιταγές ακρίβειας, τα έκτακτα «δώρα» και τα fuel pass

8 Απριλίου 2024 -

Μπορεί υπουργοί και βουλευτές να άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης στήριξης το Πάσχα αλλά ο πρωθυπουργός ήρθε άμεσα να κλείσει κάθε παράθυρο. Και η δήλωσή του αυτή ήταν βασιζόμενη στις πιέσεις από την ΕΕ για βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με την τιμή των καυσίμων σε πολλές περιοχές της χώρας να έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο, θα είχε ανοίξει ήδη η κουβέντα για έναν νέο κύκλο fuel pass. Ωστόσο, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, μη θέλοντας να καλλιεργήσει προσδοκίες με δεδομένου ότι το τελεσίγραφο της Ε.Ε. για τα έκτακτα επιδόματα και της παροχές είναι οριστικό και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. 

Αυτή η νέα πολιτική σχετίζεται με την ανάγκη ταχύτερης μείωσης του χρέους και τιθάσευσης των δαπανών που μετά την πανδημία έχουν ξεφύγει. Και η πολιτική αυτή υποδεικνύεται από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Η Κομισιόν θα καθορίσει, μετά τις ανοιξιάτικες προβλέψεις του Μαΐου και με βάση αυτές, τα επιτρεπτά ανώτατα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών των κρατών-μελών για το διάστημα 2025-2028. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα διαμορφώσουν αναλόγως τα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά τους προγράμματα.

 

Πηγή: dnews.gr