Στα άκρα η αντιπαράθεση του Ίλον Μασκ με τη δικαιοσύνη της Βραζιλίας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Στα άκρα η αντιπαράθεση του Ίλον Μασκ με τη δικαιοσύνη της Βραζιλίας

8 Απριλίου 2024 -

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του μεγιστάνα Ίλον Μασκ και των βραζιλιάνικων δικαστικών αρχών, καθώς ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου άνοιξε χθες Κυριακή έρευνα για τον δισεκατομμυριούχο, όταν ο Μασκ δήλωσε ότι θα επανενεργοποιήσει λογαριασμούς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X που ο δικαστής είχε διατάξει την αναστολή τους.

Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, που πολλές φορές έχει αυτοαναγορευτεί «απόλυτος υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου», αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστή Αλεξάντρε ντε Μοράες, ο οποίος διέταξε την αναστολή ορισμένων λογαριασμών, και διαβεβαίωσε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα άρει όλους τους περιορισμούς επειδή ήταν αντισυνταγματικοί, ενώ παράλληλα κάλεσε τον Μοράες να παραιτηθεί.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν αποκάλυψε για ποιους λογαριασμούς υπήρξε διαταγή αναστολής, όμως είναι γνωστό ότι ο δικαστής Μοράες ερευνά διαδικτυακές ομάδες που έχουν κατηγορηθεί για διάδοση ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του πρώην ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο και επίσης ηγείται έρευνας για τη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος του Μπολσονάρο κατά την ανάληψη των καθηκόντων από τον νυν πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα.

Στα άκρα η αντιπαράθεση του Ίλον Μασκ με τη δικαιοσύνη της Βραζιλίας
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Gregorio Borgia)

Ο Μασκ, σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X το βράδυ του Σαββάτου κατηγόρησε τον Μοράες ότι επανειλημμένα και με θράσος προδίδει το σύνταγμα και τον λαό της Βραζιλίας, προσθέτοντας ότι «αυτός ο δικαστής επέβαλε τεράστια πρόστιμα, απείλησε να συλλάβει τους υπαλλήλους μας και να διακόψει την πρόσβαση στο X στη Βραζιλία». Ο δισεκατομμυριούχος έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει νομικά την εντολή αναστολής λογαριασμών X όπου αυτό είναι δυνατόν.

Στον αντίποδα, ο Μοράες αντέδρασε χθες Κυριακή συμπεριλαμβάνοντας τον Μασκ στην έρευνα που διεξάγει για ψεύτικες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άνοιξε μια έρευνα με το ερώτημα της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.

Αν η πλατφόρμα δεν συμμορφωθεί με την εντολή αναστολής των λογαριασμών που έχουν υποδειχθεί, η εταιρεία θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο 100.000 ρεάλ (€18.180) την ημέρα, σύμφωνα με τον δικαστή.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Δικηγόρος του βραζιλιάνικου κράτους Χόρχε Μεσσίας επέκρινε τον Μασκ και απεύθυνε έκκληση για ρύθμιση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποτρέπονται οι ξένες πλατφόρμες από το να παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Μεσσίας επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου δισεκατομμυριούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό έχουν τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, είναι σε θέση να παραβιάζουν το κράτος δικαίου, δεν συμμορφώνονται με τις δικαστικές εντολές και απειλούν τις αρχές μας».

Πηγές: Reuters, Al Jazeera



Πηγή ertnews.gr