Spitogatos: Οι 10 καλύτερες περιοχές για να μείνει κανείς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Spitogatos: Οι 10 καλύτερες περιοχές για να μείνει κανείς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα

Spitogatos: Οι 10 καλύτερες περιοχές για να μείνει κανείς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα

21 Μαρτίου 2024 -

 

Ενδιαφέρον προκαλούν τα πρόσφατα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας του Spitogatos Insights με τη συμμετοχή παραπάνω από 10.000 χρηστών του spitogatos.gr. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε αξιολογήσεις χρηστών για διάφορες περιοχές της χώρας σε σχέση με κριτήρια που επηρεάζουν τη διαμονή σε αυτές.

Οι top 10 περιοχές για να μείνεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα

Οι συνοικίες της Αθήνας που αξιολογήθηκαν πιο υψηλά σε σχέση με όλα τα κριτήρια της έρευνας του Spitogatos είναι οι ακόλουθες: η Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι, η Άνω Ηλιούπολη, το Κολωνάκι, η περιοχή Χιλτον, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο του Παγκρατίου, η Άνω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων.

Αντίστοιχα, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τις υψηλότερες αξιολογήσεις βάσει του συνόλου των κριτηρίων της έρευνας είναι η Νέα Παραλία, η περιοχή ΔΕΘ-Πανεπιστήμια, η περιοχή Περαία, η Άνω και Κάτω Τούμπα, η περιοχή Μαρτίου, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η περιοχή Μπότσαρη, η Αγία Τριάδα και η περιοχή Ιπποκράτειο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι 10 περιοχές με τις υψηλότερες αξιολογήσεις από τους χρήστες είναι το κέντρο της Κομοτηνής, η Πόλη της Ρόδου, το κέντρο των Ιωαννίνων, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, το κέντρο των Τρικάλων, της Λάρισας, των Χανίων, της Καλαμάτας, των Σερρών και το κέντρο της Βέροιας.

Οι περιοχές που προσφέρουν υψηλή αίσθηση ασφάλειας

Η αίσθηση ασφάλειας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή περιοχής για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών, οι περιοχές της Αθήνας που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας είναι το κέντρο του Παγκρατίου, το Κολωνάκι, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι και η Άνω και Κάτω Γλυφάδα.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές με τις υψηλότερες αξιολογήσεις σε σχέση με την αίσθηση ασφάλειας είναι οι εξής: Μαρτίου, Ιπποκράτειο, Αγία Τριάδα, Περαία και η περιοχή Μπότσαρη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, χρήστες που αναζητούν κατοικία αναφέρουν ότι αξιολογούν ως ασφαλείς τις ακόλουθες περιοχές: το κέντρο της Κατερίνης, το κέντρο των Τρικάλων, την Πόλη της Ρόδου, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης και τη Χώρα της Κέρκυρας.

Πρόσβαση σε μεταφορές και διαθεσιμότητα πάρκινγκ

Η πρόσβαση σε ΜΜΜ αλλά και η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης αποτελούν δύο ακόμη σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του τόπου κατοικίας και αποκτούν διαφορετική βαρύτητα ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ζωής που βρίσκεται κανείς όταν αναζητά κατοικία. Σε ό,τι αφορά την σύνδεση με τα ΜΜΜ, οι περιοχές που θεωρούνται πως προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση στην Αθήνα είναι το κέντρο της Αθήνας, η περιοχή Πανόρμου, το κέντρο της Καλλιθέας, η πλατεία Αττικής, η περιοχή του Χίλτον, η Φωκίωνος Νέγρη, ο Άγιος Ελευθέριος και το κέντρο της Αργυρούπολης στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές Νέα Παραλία, Αγία Τριάδα και Μαρτίου θεωρούνται αυτές με την καλύτερη πρόσβαση σε ΜΜΜ.

Η διαθεσιμότητα θέσεων πάρκινγκ αποτελεί μία πρόκληση για τους κατοίκους κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών. Οι περιοχές της Αττικής που έλαβαν τις υψηλότερες αξιολογήσεις με βάση αυτό το κριτήριο είναι το Πόρτο Ράφτη, η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων στα Βόρεια Προάστια. Στην Θεσσαλονίκη, η περιοχή Περαία αξιολογήθηκε υψηλά σε σχέση με την ευκολία στο πάρκινγκ, ενώ πανελλαδικά υψηλά σκοράρει το κέντρο της Κομοτηνής, το κέντρο των Τρικάλων και η Πόλη της Ρόδου.

Πρόσβαση σε αγορές και επιλογές διασκέδασης

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών, τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των περιοχών με την καλύτερη πρόσβαση σε αγορές στην Αθήνα είναι το κέντρο της Αθήνας, το κέντρο της Νέας Σμύρνης και του Παγκρατίου, η Άνω Κυψέλη-Ευελπίδων και η Φωκίωνος Νέγρη. Στην Θεσσαλονίκη, οι συνοικίες που βρίσκονται στην κατάταξη των 10 περιοχών με την καλύτερη πρόσβαση σε αγορές είναι η Νέα Παραλία, το Ιπποκράτειο, η Αγία Τριάδα και η περιοχή ΔΕΘ-Πανεπιστήμια και στην υπόλοιπη Ελλάδα το κέντρο της Κατερίνης.

Η πρόσβαση σε επιλογές διασκέδασης και νυχτερινής ζωής αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την εξεύρεση κατοικίας. Με βάση αυτό το κριτήριο, στις 10 περιοχές με τις περισσότερες επιλογές διασκέδασης κατατάσσονται: η Κάτω Γλυφάδα, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το κέντρο του Παγκρατίου, η Νεάπολη Εξαρχείων, το κέντρο της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το κέντρο του Ηρακλείου της Κρήτης, το κέντρο των Τρικάλων και το κέντρο της Λάρισας.

Πρόσβαση σε πάρκα και σχολεία

Οι περιοχές που έλαβαν υψηλή αξιολόγηση για την πρόσβαση που προσφέρουν σε χώρους πρασίνου είναι τα Κάτω Ιλίσια, η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το κέντρο της Αργυρούπολης και το Καλαμάκι στα Νότια Προάστια της Αθήνας, το κέντρο των Βριλησσίων στα Βόρεια, η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της Αλεξανδρούπολης στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την εύκολη πρόσβαση σε σχολεία, ένα κριτήριο σημαντικό για τις οικογένειες με παιδιά που αναζητούν κατοικία, οι περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλότερα είναι: η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο της Καλλιθέας, το κέντρο των Βριλησσίων και τα Κάτω Ιλίσια. Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλά για την πρόσβαση σε σχολεία είναι η περιοχή Μπότσαρη και Νέα Παραλία, και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το κέντρο των Τρικάλων.

Οι πιο φιλικές περιοχές της Ελλάδας για πεζούς και κατοικίδια

Οι δέκα πιο φιλικές προς τους πεζούς περιοχές σύμφωνα με τις γνώμες των χρηστών του Spitogatos είναι η Κάτω Γλυφάδα, η Άνω Ηλιούπολη και το κέντρο της Νέας Σμύρνης στα Νότια Προάστια της Αθήνας καθώς και η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι περιοχές που ψηφίστηκαν ως πιο φιλικές για τους πεζούς είναι και το κέντρο των Ιωαννίνων, της Βέροιας, της Αλεξανδρούπολης, το κέντρο της Λάρισας, το κέντρο των Σερρών και το κέντρο των Τρικάλων.

Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως πολύ φιλικές για κατοικίδια είναι η Κάτω Γλυφάδα, η Άνω Ηλιούπολη, η περιοχή Χίλτον, το Καλαμάκι, τα Κάτω Ιλίσια, το Πόρτο Ράφτη, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, η Νεάπολη Εξαρχείων στην Αττική, η περιοχή Περαία στη Θεσσαλονίκη, και το κέντρο των Τρικάλων σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή ot.gr