Παπαθανάσης: Eπιχειρησιακή συμφωνία με την Attica Bank για παροχή δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης – Οικονομικός Ταχυδρόμος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Παπαθανάσης: Eπιχειρησιακή συμφωνία με την Attica Bank για παροχή δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης – Οικονομικός Ταχυδρόμος

3 Απριλίου 2024 -

Υπεγράφη, σήμερα, Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, η επιχειρησιακή συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  Νίκο Παπαθανάση, και της Attica Bank για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Οι συνολικοί πόροι του ΤΑΑ, μετά από την επιτυχή αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου, ανέρχονται πλέον στα 36 δισ. ευρώ- 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια- ενώ μετά από την έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς των τριών πρώτων σχετικών αιτημάτων πληρωμής, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πόρους ύψους 14,7 δισ. ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης: «Αγκάθια» η δημόσια διοίκηση και οι δικαστικές προσφυγές για τα ορόσημα και τους πόρους

Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατευθύνονται αποκλειστικά στην ιδιωτική οικονομία. Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης παρέχει χαμηλότοκα δάνεια, καθώς το επιτόκιο για το δάνειο του ΤΑΑ είναι 0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είναι εξαιρετικά ταχείες και οι διαδικασίες υποβολής και έγκρισης.

Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους στόχους της Πράσινης Μετάβασης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, της Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης, της Ανάπτυξης Οικονομιών Κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και της Εξωστρέφειας.

Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), καθώς και με τα εξής πιστωτικά ιδρύματα: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα.

Χαμηλότοκα δάνεια

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας με την Attica Bank, έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν συναφθεί με τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, που συμμετέχουν ήδη στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιταχύνουμε την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας καθώς και τη δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κα Ελένη Βρεττού δήλωσε σχετικά: «Στην Attica Bank, πιστοί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας, έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στο πελατολόγιό μας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Με διάθεση συνεργασίας και προγραμματισμό, καλούμε τις οραματικές επιχειρήσεις να μοιραστούν μαζί μας τα επενδυτικά και αναπτυξιακά τους σχέδια και να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματά τους».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κ. Ορέστης Καβαλάκης, τόνισε: «To δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά σημαντικό κίνητρο υλοποίησης επενδύσεων για τις επιχειρήσεις. Παρέχει χαμηλότοκο δανεισμό, χαρακτηρίζεται από ταχείες διαδικασίες αξιολόγησης και στηρίζει επενδύσεις νέας γενιάς στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Με τη σημερινή υπογραφή, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούν να χορηγούνται και μέσω της Attica Bank, διευρύνοντας περαιτέρω τη διάθεση του προγράμματος στην τραπεζική αγορά και στις επιχειρήσεις».

Πηγή ot.gr