Ώρα «μηδέν» για το νερό, προληπτικά μέτρα στον Δήμο Γόρτυνας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ώρα «μηδέν» για το νερό, προληπτικά μέτρα στον Δήμο Γόρτυνας

12 Απριλίου 2024 -

της Σοφίας Πλουτινάκη.

Από το κακό στο χειρότερο πήγε και αυτό το υδρολογικό έτος, με τις βροχοπτώσεις να κινούνται σε επικίνδυνα «χαμηλά» και την Διεύθυνση Υδάτων – Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να «χτυπά» «καμπανάκι» για την ανομβρία του τρέχοντος υδρολογικού έτους, προτείνοντας και τα ανάλογα μέτρα για την προστασία του πολύτιμου κοινωνικού αγαθού.

Αναμφισβήτητα πέρυσι αλλά και φέτος στην περιοχή της Μεσαράς οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες, ωστόσο δεν έλειψαν τα φαινόμενα αρδεύσεων στην « καρδιά» του Χειμώνα. Με την τιμή μάλιστα του ελαιολάδου στο ύψη, οι περισσότεροι έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τα ελαιόφυτά τους ως βασιλικούς, ποτίζοντάς τα ακόμα και μέσα στον Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο. Το «καμπανάκι» πάντως της Διεύθυνσης Υδάτων, κινητοποίησε και τον Δήμο Γόρτυνας που ήδη ξεκίνησε να ενημερώνει τους χρήστες του νερού άρδευσης για τα μέτρα που έρχονται, ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κρητικόπουλος, εμφανίζεται αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα «στραβά» της τελευταίας 20ετίας και να βάλει τάξη στην χρήση του πολύτιμου αγαθού του νερού.

Μέτρα από το Δήμο Γόρτυνας

Το έγγραφο που έλαβε ο Δήμος Γόρτυνας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Διεύθυνση Υδάτων – Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων, ώθησε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Κρητικόπουλο, να κινηθούν με αυξημένα αντανακλαστικά και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επάρκειας του νερού.

Στόχος μέσα από την όλη προσπάθεια που ξεκινάει, είναι ο Δήμος Γόρτυνας να βάλει τάξη σε ένα διαρκή «πονοκέφαλο» που λέγεται διαχείριση του νερού άρδευσης, αλλά και ύδρευσης.

Με διαρκείς ελέγχους, με ρυθμίσεις για τους οφειλέτες, ακόμα και με αφαίρεση υδρομέτρων για τους παραβάτες, θα επιχειρήσει ο Μεσαρίτικος Δήμος να βάλει τάξη. Δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι γενικότερα στη Μεσαρά αν και υπάρχουν συχνά πυκνά φαινόμενα νεροκλοπών και παράνομων συνδέσεων, πρόστιμα δεν μπαίνουν με αποτέλεσμα όχι μόνο να συνεχίζονται οι παρανομίες αλλά σε αυτές να προστίθενται κι άλλες.

Να σημειωθεί εδώ ότι πέρα των νεροκλοπών στην άρδευση, παρατηρούνται και παράνομες συνδέσεις εντός των χωριών, όπου κάποιοι παίρνουν νερό ύδρευσης για να ποτίσουν κήπους, περιβόλια και λιόφυτα με αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά να μένουν χωρίς νερό και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης.
Και βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κρητικόπουλο, το τελευταίο τρίμηνο έχει ξεκινήσει ενημέρωση αλλά και συστάσεις, εν΄ όψη και της έναρξης της αρδευτικής περιόδου την 1η Μαΐου.

Οι στάθμες των γεωτρήσεων σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο βρίσκονται στα περυσινά επίπεδα κάτι που σημαίνει ότι οι βροχοπτώσεις φέτος ήταν ελάχιστες και ο κίνδυνος της λειψυδρίας ελλοχεύει.

Προληπτικά μέτρα

Στην ανακοίνωση του Δήμου Γόρτυνας αναφέρεται ότι από την 1η Μαΐου 2024 ξεκινά η αρδευτική περίοδος στον Δήμο Γόρτυνας καθώς επίσης και η ισχύς προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επάρκειας του νερού

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Επιπλέον, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού και λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο Δήμος Γόρτυνας θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παρακάτω προληπτικών μέτρων:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων, επιβολή προστίμων και αφαίρεση υδρομέτρων, σε περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών ύδρευσης και άρδευσης (φαινόμενα υδροκλοπής, παράνομες συνδέσεις, ρολόγια που έχουν παραβιαστεί κλπ.)
  • Απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης για μη βασικές χρήσεις (π.χ. για πλύσιμο αυλών, κοινόχρηστων χώρων ή αυτοκινήτων)
  • Δικαίωμα χρήσης νερού για άρδευση θα έχουν μόνο όσοι ποτίζουν με σταγόνες, σε συνεννόηση με τους υδρονομείς και με την προϋπόθεση να έχουν προσκομίσει αποδεικτικό εξόφλησης των λογαριασμών νερού ή ρύθμισης των οφειλών τους προς τον Δήμο.
  • Παράλληλα, ο Δήμος Γόρτυνας εντείνει τις προσπάθειές του για την συστηματική παρακολούθηση δικτύων και δεξαμενών, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση τυχόν διαρροών, για τον έλεγχο και την καταγραφή της στάθμης πηγών, δεξαμενών και γεωτρήσεων, καθώς και για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που αφορούν στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης.
  • Επιπλέον, ως την λήξη της αρδευτικής περιόδου, δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις για αρδευτικά υδρόμετρα ή επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων.

Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση και την συνεργασία και ευελπιστούμε στην συμβολή όλων, ώστε σε μια δύσκολη συγκυρία, να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση και να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των δημοτών και νοικοκυριών στο πολύτιμο αγαθό του νερού.».