Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό συμπλήρωμα που δυναμώνει το μυαλό των 60ρηδων μέσα σε 3 μήνες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό συμπλήρωμα που δυναμώνει το μυαλό των 60ρηδων μέσα σε 3 μήνες

10 Απριλίου 2024 -

Ερευνητές από τη Σχολή Life Course & Population Sciences του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, δημοσίευσαν στο Nature Communications τα ευρήματά τους για μια απλή και φθηνή διατροφική παρέμβαση που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε άτομα με πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με αυτά, ένα καθημερινό προβιοτικό συμπλήρωμα φυτικών ινών –ινουλίνης και φρουκτοολιγοσακχαριτών- μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα άνω των 60 ετών σε 3 μόλις μήνες. Εντούτοις, η παρέμβαση δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα στην μυϊκή δύναμη των συμμετεχόντων.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τέτοιες αλλαγές σε 12 μόλις εβδομάδες. Τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό μας. Η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του άξονα εντέρου-εγκεφάλου θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για μια πιο υγιή και μακροχρόνια ζωή» ανέφερε στο δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου η επικεφαλής συγγραφέας, Mary Ni Lochlainn από το Τμήμα Έρευνας σε διδύμους (TwinsUK).

Δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου γηράσκοντος πληθυσμού, οι ερευνητές από το TwinsUK, με το μεγαλύτερο μητρώο ενήλικων διδύμων του Ηνωμένου Βασιλείου που εδρεύει στο King’s College, αναζήτησαν πιθανές λύσεις για τα προβλήματα της γνωστικής και μυϊκής εξασθένησης στην επίδραση δύο φθηνών συμπληρωμάτων φυτικών ινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο στο μικροβίωμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα φυτικών ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων, αυξάνοντας κυρίως τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium.

Ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μυϊκή δύναμη μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που λάμβανε το συμπλήρωμα ινών είχε καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του τεστ Συνδυαστικής-Συσχετιστικής Μάθησης (Paired Associate Learning – PAL), ενός πρώιμου δείκτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μαζί με τις δοκιμασίες χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας.

«Αυτές οι φυτικές ίνες, θα μπορούσαν να ωφελήσουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς. Είναι επίσης ασφαλείς και ανεκτές. Επόμενη εργασία μας είναι να δούμε κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά διατηρούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων» δήλωσε η κύρια συγγραφέας Claire Steves, Καθηγήτρια Γηριατρικής και Υγείας.

 

Πηγή: ygeiamou.gr