Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

Με 100.000 κυβικά μέτρα, περίπου, την ημέρα ξεκινάει από τις πηγές του ο Ποταμός Κουρταλιώτης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Με 100.000 κυβικά μέτρα, περίπου, την ημέρα ξεκινάει από τις πηγές του ο Ποταμός Κουρταλιώτης

Σύμφωνα με μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής νερού, που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Ιούλη 2021, στον «Ποταμό Κουρταλιώτη», κοντά στις πηγές του, κοντά στην εκκλησία του «Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη», στην ανάντη πλευρά της θέσης όπου υπάρχει είσοδος για τους επισκέπτες και ξεκινούν τα σκαλοπάτια για την κατάβαση στο φαράγγι, διαπιστώθηκε ότι ο «Ποταμός Κουρταλιώτης», ξεκινάει από τις πηγές του, αυτήν την εποχή, (κατά την διάρκεια έντονου καύσωνα και περιόδου ανομβρίας), με περίπου 100.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, (για την ακρίβεια 100.512,82 κυβικά μέτρα ημερησίως), δηλαδή 36.687.180,56 κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ποσότητα η οποία έρχεται σε μερική αντιστοιχία με τις μετρήσεις του «Ι.Γ.Μ.Ε.», (μέση ετήσια ποσότητα νερών ίση με 38.000.000 κυβικά μέτρα), όπως αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα Της 01ης/07/2020_10:15π.μ. [1].

Η μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής του νερού, η οποία έγινε με κίνδυνο στην άκρη του καταρράκτη του φαραγγιού, πραγματοποιήθηκε από τον Θωμά Παπαλάσκαρη, MSc. Πολιτικό/Υδρολόγο Μηχανικό, Υποψήφιο Διδάκτορα του Τομέα Υδραυλικών Έργων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρέπει να επισημανθεί ότι στην κατάντη πλευρά της προαναφερθείσας συγκεκριμένης θέσης μέτρησης και σε κοντινή απόσταση έγιναν ορατοί/ορατές, (αντιληπτοί/αντιληπτές), και άλλοι/άλλες συμβάλλοντες/συμβάλλουσες καταρράκτες/πηγές που καταλήγουν στον «Κουρταλιώτη Ποταμό» γεγονός που αποδεικνύει ότι ο προαναφερθέντας, μετρημένος από τον Θωμά Παπαλάσκαρη, συγκεκριμένος ρυθμός παροχής νερού είναι, αυτήν την εποχή, ακόμη μεγαλύτερος.

Το «Κουρταλιώτικο Φαράγγι» βρίσκεται στην νότια πλευρά του Νομού Ρεθύμνης Κρήτης, με την αρχή του να βρίσκεται κοντά στο χωριό «Κοξαρέ». Το φαράγγι σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη «Κουρούπα» και «Ξηρό Όρος» και τα τοιχώματά του έχουν ύψος έως 600 μέτρα. Στα τοιχώματα του φαραγγιού σχηματίζονται πολλά σπήλαια. Το φαράγγι διασχίζει ο «Ποταμός Κουρταλιώτης», ο οποίος εκβάλλει στην «Πρέβελη» όπου υπάρχει φοινικόδασος. Το όνομα του φαραγγιού μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας όταν περνάει αό το φαράγγι ακούγεται σαν «κρόταλα» [2].

Επίσης, σύμφωνα με μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής νερού, που έγινε το απόγευμα επίσης του Σαββάτου 3 Ιούλη 2021, στον «Ποταμό Κουρταλιώτη», στην κατάντη πλευρά του παλιού πέτρινου τοξωτού, μονότοξου, γεφυριού («Γέφυρα Πρέβελης») και πιο συγκεκριμένα σε ενδιάμεση θέση μεταξύ του παλιού πέτρινου τοξωτού γεφυριού («Γέφυρα Πρέβελης») και στην νεότερης κατασκευής γέφυρα από «σωληνωτούς» αγωγούς από προκατασκευασμένο σκυρόδεμα διά μέσου της οποίας διέρχονται τα οχήματα τα οποία κατευθύνονται προς την «Παραλία Πρέβελης» διαπιστώθηκε ότι ο «Ποταμός Κουρταλιώτης», διέρχεται από την συγκεκριμένη αυτή θέση, αυτήν την εποχή, (κατά την διάρκεια έντονου καύσωνα και περιόδου ανομβρίας), με περίπου 93.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, (για την ακρίβεια 93.164,13 κυβικά μέτρα ημερησίως), δηλαδή 34.004.906,80 κυβικά μέτρα νερού ετησίως.