Κρίσιμο 48ωρο στη Μ. Ανατολή: Οι πιθανότητες ιρανικής επίθεσης και οι προσπάθειες αποτροπής ευρύτερης ανάφλεξης - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κρίσιμο 48ωρο στη Μ. Ανατολή: Οι πιθανότητες ιρανικής επίθεσης και οι προσπάθειες αποτροπής ευρύτερης ανάφλεξης

12 Απριλίου 2024 -

Για άμεση επίθεση στο νότιο ή το βόρειο Ισραήλ τις επόμενες ώρες από το Ιράν,  προετοιμάζεται το Τελ Αβίβ, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί γενικότερη ανάφλεξη. Σε αυτοσυγκράτηση καλούν Γερμανία, Βρετανία και Ρωσία, ενώ έκτακτες ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες της στη Μ. Ανατολή, ανακοίνωσε και η Γαλλία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο το τελευταίο 24ωρο συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του State Department.

To κλίμα ωστόσο δυναμιτίζει και η Χαμάς που φέρεται να ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να παραδώσει ζωντανούς 40 ομήρους στο Ισραήλ, όπως προβλέπει αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κεντρική Γάζα, ενώ ανακοίνωσε ότι τα πρώτα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη βόρεια Γάζα από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Υπάρχουν προειδοποιήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι το θέμα είναι πότε και όχι έαν θα υπάρξουν ιρανικά αντίποινα μετά την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία.

To προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας έχει λάβει εντολή να μην ταξιδεύει σε περιοχές εκτός Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και της Μπερσέβα, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως παρατείνει την αναστολή των πτήσεων προς και από την Τεχεράνη, πιθανόν «ως αύριο Σάββατο», εξαιτίας της έντασης στην περιοχή.

Το Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα σε ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν διεμήνυσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Ισραήλ σπεύδει ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα για να συζητήσει την ιρανική απειλή με την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία.

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφος του το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς

Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στον στενό σύμμαχό του, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε νωρίτερα την ίδια ημέρα πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα.

Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκού στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.



Πηγή ertnews.gr