Κόκκινος συναγερμός από την Επιτροπή του φράγματος Φανερωμένης – Παραίτηση του δημάρχου Φαιστού από την Επιτροπή - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κόκκινος συναγερμός από την Επιτροπή του φράγματος Φανερωμένης – Παραίτηση του δημάρχου Φαιστού από την Επιτροπή

12 Απριλίου 2024 -

Κόκκινος συναγερμός στην επιτροπή του Φράγματος της Φανερωμένης κατά την συζήτηση για την διαχείριση του νερού και την αντιμετώπιση των διαρκώς διευρυνόμενων προβλημάτων της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε αυτό που είχε διαπιστωθεί και στο παρελθόν, ότι δηλαδή το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για τους αγρότες και τις καλλιέργειες τους. Τα 2 εκατομμύρια κυβικά που ‘’χαθήκαν’’ το προηγούμενο καλοκαίρι δυσκολεύουν την εξίσωση και τα μέλη της επιτροπής που προσπαθούν με ότι μέσα διαθέτουν να διαχειριστούν το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας.

Στην επιτροπή που συγκλήθηκε συμμετείχαν και οι τρεις πρόεδροι των ΤΟΕΒ του Δήμου Φαιστού Γιώργος Πετρουλάκης, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης και Μανώλης Φουστανάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης και η κα Μάρη από την Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ ο υπεύθυνος από την Περιφέρεια Κρήτης ήταν απών.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι εντός του Φράγματος βρίσκονται 3,8 εκατομμύρια κυβικά νερού σύμφωνα με το όργανο μέτρησης το οποίο εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και λιγότερο δεδομένου ότι το φράγμα κάθε χρόνο μπαζώνει. Με τα δεδομένα αυτά αποφασίστηκε ότι το νερό αυτό θα διατεθεί για τους ξηρικούς αναδασμούς, εκεί που δεν υπάρχει άλλος τρόπος άρδευσης των καλλιεργειών.

Οι προτάσεις όπως συνοψίστηκαν από τα μέλη της επιτροπής να δοθούν στους ξηρικούς αλλά με τεράστια μείωση των κυβικών ανά αρδεύσιμο στρέμμα, δηλαδή από 300 κυβικά το χρόνο προτείνεται φέτος να πέσει στο 1/3 δηλαδή από 80 – 100 κυβικά, προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια του νερού.

Επίσης προκειμένου να διαφυλαχθεί η καλή διαχείριση και να μην επαναληφθούν τα περυσινά πάρθηκε η απόφαση να προσληφθεί προσωπικό και να πραγματοποιούνται έλεγχοι στα υδρόμετρα, σε όποια από τα οποία βρεθεί υπερκατανάλωση θα αφαιρούνται επί τόπου.

Η αγωνία πολλών καλλιεργητών για την υψηλή τιμή του λαδιού τους οδηγεί στο να καταναλώνουν περισσότερο νερό. Για τον λόγο αυτό η κα. Μάρη τόνισε ότι οι πρόεδροι πρέπει να ενημερώσουν τους αγρότες σχετικά με τις αρδευτικές ανάγκες της κάθε καλλιέργειας που η διεύθυνση υδάτων μετά από έρευνα για να αποφευχθεί η περεταίρω σπατάλη. Αναφερόμενη στο μεγάλο πρόβλημα και ζήτησε την επόμενη συνάντηση οι προτάσεις να συγκεκριμενοποιηθούν και να ενημερωθεί ο κόσμος και ζήτησε από τους ΤΟΕΒ να συγκεντρώσουν στοιχεία ως προς την κατάσταση των δικτύων. Ένα θέμα είναι να ελεγχθεί η σπατάλη του νερού στο ρολόι και ένα άλλο να ελεγχθεί η σπατάλη του νερού από τις φθορές των δικτύων. Ζήτησε να στείλουν στη Διεύθυνση Υδάτων στοιχεία για την κατάσταση και την παλαιότητα των αρδευτικών δικτύων προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί με άμεσο προγραμματισμό και με προτάσεις αντικατάστασης των παλαιών δικτύων.

Όλοι αναφέρθηκαν στη δύσκολη καλλιεργητική χρονιά που θα αντιμετωπίσει η Μεσαρά φέτος δεδομένου ότι οι λειψυδρία οδηγεί στην μείωση της στάθμης του νερού του φράγματος καθώς και των γεωτρήσεων από τα οποία τραβούν οι ΤΟΕΒ.

Φουστανάκης

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ της Β Ζώνης έκανε μια ανησυχητική αναφορά λέγοντας ότι μόνο δυο γεωτρήσεις έχει από τις οποίες είναι αναγκασμένος να διανέμει νερό και μάλιστα η μια εκ των δυο ενώ προπέρυσι έδινε 50 κυβικά νερό και το περασμένο καλοκαίρι έδωσε μόνο 6 κυβικά. Ο ίδιος φοβάται ότι φέτος δεν θα βγάλει τίποτα.

Η αντίδραση του δημάρχου

Τα προβλήματα και η ατολμία των υπευθύνων φορέων της περιφέρειας Κρήτης οδήγησαν τον Δήμαρχο στο να θέλει να δηλώσει την παραίτηση του. Ο τελευταίος μετά την συνεδρίαση της επιτροπής και τις αλλεπάλληλες οχλήσεις προς την περιφέρεια Κρήτης κατά το παρελθόν διάστημα δηλώνει πολύ ενοχλημένος από την αδιάφορη στάση των υπευθύνων και έχει δώσει στον δικηγόρο του να συντάξει το έντυπο της παραίτησης.

Οι οχλήσεις κατά το παρελθόν διάστημα ήταν προς την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης και είχαν να κάνουν με την οργάνωση του ελέγχου για να βρουν πως χάθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια κυβικά νερού από το φράγμα της Φανερωμένης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πράγμα που αποτελεί απαράδεκτη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Ο ίδιος δηλώνει τώρα ότι καμία δουλειά δεν έχει να συμμετέχει στην επιτροπή που δεν σέβεται τις ίδιες τις αποφάσεις που λαμβάνει και αποχωρεί.

Απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους τρεις προέδρους των ΤΟΕΒ και του προέδρου της Φανερωμένης, ο δήμαρχος Φαιστού δήλωσε ξεκάθαρα ότι «Δεν δέχομαι εγώ σαν δήμαρχος να πέσει στις πλάτες μου η κακοδιαχείριση άλλων. Θα αποστείλω ένα έγγραφο στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια ότι παραιτούμαι από την επιτροπή μη δεχόμενος ότι οι αγρότες χωρίς να έχω την ευθύνη θα κυνηγούν εμένα. Πήραμε αποφάσεις, δεν τηρήθηκαν με την υπαιτιότητα άλλων. Έστειλα μήνυμα στο υπουργείο για το θέμα αυτό και η απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο είναι ότι υπεύθυνη για το φράγμα είναι η Περιφέρεια και κανείς άλλος.».