Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας – Δάνειο $750 εκ. της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κολομβία για το περιβάλλον - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας – Δάνειο $750 εκ. της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κολομβία για το περιβάλλον

2 Απριλίου 2024 -

Ρεκόρ δασικών πυρκαγιών καταγράφει φέτος η Βενεζουέλα σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, καθώς η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή μαστίζει την περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν περισσότερες από 30.200 πυρκαγιές στη Βενεζουέλα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ για τη συγκεκριμένη περίοδο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1999, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας, το οποίο παρακολουθεί ολόκληρη τη Νότια Αμερική και βέβαια την περιοχή του Αμαζονίου.

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας – Δάνειο $750 εκ. της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κολομβία για το περιβάλλον
Φώτο Αρχείου – Δορυφορική εικόνα της NASA που απεικονίζει πυρκαγιές στην Αμαζονία (ESA/NASA–L. Parmitano/NASA via AP)

Οι πυρκαγιές που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα συχνά προκαλούνται για να αποψιλώσουν τη γη για γεωργία ή κτηνοτροφία, όμως πολλές φορές εξαπλώνονται εκτός ελέγχου εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και τη μείωση των βροχοπτώσεων στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, καθώς και της έλλειψης σχεδιασμού προληπτικών μέτρων, λένε οι ερευνητές.

«Ενώ η υγρή περίοδος των βροχών έφερε ανακούφιση τους τελευταίους μήνες νοτιότερα, στη βραζιλιάνικη Αμαζονία, οι πυρκαγιές στη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για το τι θα ακολουθήσει μόλις φτάσει και εκεί η περίοδος της ξηρασίας», προειδοποίησε η Μανοέλα Ματσάδο, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στην τροπική περιοχή της Αμαζονίας στη Βενεζουέλα, από τα τέλη Μαρτίου υπάρχουν 5.690 ενεργές εστίες φωτιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, με τον καπνό να καλύπτει την πόλη Γκουαγιάνα, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής.

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας – Δάνειο $750 εκ. της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κολομβία για το περιβάλλονΚλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας – Δάνειο $750 εκ. της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κολομβία για το περιβάλλον
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Victor R. Caivano)

Οι πυρκαγιές συνήθως δεν προκαλούνται με φυσικό τρόπο στο υγρό τροπικό δάσος. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τις βάζουν άνθρωποι για να καθαρίσουν δάση ώστε να εκμεταλλευτούν τα εδάφη για αγροτική ή κτηνοτροφική παραγωγή. Γενικά, η περιοχή της Αμαζονίας βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η κλιματική αλλαγή οξύνει τις ξηρές και ζεστές συνθήκες που επιδεινώνουν τις πυρκαγιές, οι οποίες με τη σειρά τους απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κλιματική αλλαγή.

«Παρά τον πλήθος πληροφοριών από τα διάφορα κέντρα που παρακολουθούν τις πυρκαγιές και επισημαίνουν τους κλιματικούς κινδύνους που πλησιάζουν, οι κυβερνήσεις στην περιοχή εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση των πυρκαγιών», σχολίασε η Ματσάδο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο $750 εκ. στην Κολομβία με σκοπό να βοηθήσει τη λατινοαμερικάνικη χώρα να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, η οποία συμπληρώνει ότι «είναι σημαντικό για την Κολομβία να ακολουθήσει μια μετάβαση προς μια πιο ανθεκτική οικονομία, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και εστίαση στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων».

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας – Δάνειο $750 εκ. της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κολομβία για το περιβάλλονΚλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας – Δάνειο $750 εκ. της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κολομβία για το περιβάλλον
Φώτο Αρχείου – Η έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (AP Photos/Susan Walsh, File)

Πρόκειται για το δεύτερο δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Κολομβία που εστιάζει στην κλιματική αλλαγή, μετά από άλλο δάνειο $1 δισ. που είχε παραχωρήσει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τον Δεκέμβριο του 2022.

Πηγή: Reuters

Πηγή ertnews.gr