Καλοκαίρι 2024: «Θα πρέπει να συνηθίσουμε πλέον τη νέα κανονικότητα» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Καλοκαίρι 2024: «Θα πρέπει να συνηθίσουμε πλέον τη νέα κανονικότητα»

21 Απριλίου 2024 -

Απαισιόδοξοι είναι οι μετεωρολόγοι για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, αφού η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραίες καιρικές συνθήκες. Σε συνέντευξη του, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, ρωτήθηκε «Θα είναι πιο ζεστό το 2024;»

Μιλώντας στο Action24 ο μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απάντησε: «Το 2023 ήταν μια χρονιά η οποία έσπασε ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παγκόσμια μέση θερμοκρασία. Φαινόταν ότι μάλλον και το 2024, λόγω του Ελ Νίνιο, θα ήταν μια χρονιά η οποία σε παγκόσμια κλίμακα θα έσπαγε ρεκόρ».

«Να συνηθίσουμε τις απότομες μεταβολές του καιρού»

Ακόμη, ανέφερε πως θα πρέπει «να συνηθίσουμε τις απότομες μεταβολές του καιρού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», ο ίδιος ανέφερε ότι «το να έχουμε στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια κυρίως του Μαΐου και του Ιουλίου την εκδήλωση καταιγίδων κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών είναι κάτι φυσιολογικό.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι αυτές οι απότομες μεταβολές, οι οποίες όταν έρχονται θα έρχονται με ακραία φαινόμενα, όπως είχαμε στη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα αυξάνεται δηλαδή η συχνότητα και η ένταση τέτοιου είδους φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πως θα είναι το καλοκαίρι του 2024

«Θα έχουμε μάλλον καλύτερη εικόνα προς το τέλος Μαΐου»

Σε ερώτηση για το καλοκαίρι του 2024, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια ακριβής πρόγνωση και ότι οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, και το καλοκαίρι του 2024 θα χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία.

«Εγώ θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου ότι θα πάμε σε ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι. Τώρα το αν θα έχουμε καύσωνες, πόσες, με τι διάρκεια και ένταση, αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχουμε μάλλον καλύτερη εικόνα προς το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αυτό είναι πλέον η νέα κανονικότητα: θερμά και ξηρά καλοκαίρια, πολύ θερμότερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει στη χώρα μας».

Δείτε το βίντεο