Φορολογικές δηλώσεις: Τα 5 SOS για ελεύθερους επαγγελματίες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Φορολογικές δηλώσεις: Τα 5 SOS για ελεύθερους επαγγελματίες

2 Απριλίου 2024 -

Προσοχή θα απαιτήσει και εφέτος η συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο αποτελεί «φωτογραφία» των εισοδημάτων που θα δηλώσουν στην εφορία πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Και εφέτος είναι προσυμπληρωμένοι κωδικοί που αφορούν στοιχεία τα οποία αντλούνται από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA (ΑΦΜ, ΚΑΔ, ΔΟΥ πρώτης υποβολής), αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τους ενεργούς τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης αλλά και δεδομένα που αντλούνται από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Κατά τη συμπλήρωση του Ε3 οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Το Ε3 πρέπει να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικό.
  • Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές.
  • Μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος μπορεί να εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και να το τροποποιεί όσες φορές επιθυμεί. Όταν όμως οριστικοποιηθεί η δήλωση (Ε1) δεν μπορεί να τροποποιηθεί περαιτέρω το Ε3.
  • Στην περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος στο έντυπο Ε3, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά τροποποιητική – συμπληρωματική δήλωση. Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη.
  • Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έγινε διακοπή της επιχείρησης και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ αλλά με διαφορετική δραστηριότητα υποβάλλεται ένα έντυπο Ε3 για όλο το φορολογικό έτος και συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι πίνακες για κάθε δραστηριότητα.

 

Πηγή: dnews.gr