Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αίτημα για 350 εκατ. στο Ταμείο Καινοτομίας – Η επένδυση σε γάλλιο – Οικονομικός Ταχυδρόμος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αίτημα για 350 εκατ. στο Ταμείο Καινοτομίας – Η επένδυση σε γάλλιο – Οικονομικός Ταχυδρόμος

18 Απριλίου 2024 -

Προχωρά η Mytilineos την απόφαση της για την επένδυση στην εξόρυξη και παραγωγή γαλλίου, που έχει ανάγκη η Ευρώπη προκειμένου να καλύψει με αυτάρκεια τις ανάγκες της σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και CEO κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος η εταιρεία υπέβαλλε σχετικό αίτημα για την παροχή κινήτρων ύψους 350 εκατ. ευρώ σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό fund.

Ο κ. Μυτιληναίος  με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Eurometaux, άνοιξε με συνέντευξή του τις εργασίες της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Eurometaux, εν όψει των ευρωεκλογών: Raw Materials 2030 – A rallying call for European resilience. Με κεντρικό άξονα το πάγιο αίτημα για διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την Ε.Ε. κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή, αλλά και πιο αισιόδοξη, ώστε να συνεχίσει να είναι στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Η Κομισιόν να δώσει κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία»

Η επένδυση σε γάλλιο

Ο πρόεδρος και CEO αναφερόμενος στην εταιρεία του υπογράμμισε: «Η Mytilineos συνεχίζει να κάνει επενδύσεις στην Ευρώπη, να υποστηρίζει θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να στηρίζει εμπράκτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι απαιτείται και η ευρωπαϊκή στήριξη.

Ειδικά σήμερα που η Mytilineos σχεδιάζει μία μεγάλη επένδυση για τη παραγωγή γαλλίου, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ε.Ε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για 3 κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο).

Ο ίδιος τόνισε: «Η στήριξη των κρίσιμων πρώτων υλών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για να μην παραμείνει γράμμα κενό, οφείλει να συνοδεύεται από παροχή κινήτρων που θα καθιστά την ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο».

Επισήμανε πως «ειδικά σήμερα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τα αιτήματα είναι κοινά. Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης»

Νέα συμμαχία

Εξάλλου ο κ. Μυτιληναίος, στη διάρκεια της συνέντευξης, βάζοντας στην ατζέντα τη γεωπολιτική, ως το πιο κρίσιμο σκέλος της σημερινής και μελλοντικής κατάστασης, τόνισε πώς «πρέπει να διαμορφωθεί μία νέα συμμαχία μεταξύ των πολιτικών και του επιχειρείν, με κοινό αίτημα την πρόοδο για όλους τους Ευρωπαίους».

Και συνέχισε: «Η Eurometaux έχει αποδείξει ότι προτείνει και δίνει λύσεις και ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή πολιτική είναι αυτή που πρέπει να καταδείξει τόλμη ώστε να ανακτήσει το διεθνές κύρος και να εξαλείψει στρεβλώσεις όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η Mytilineos, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα του υψηλού ενεργειακού κόστους, επένδυσε νωρίς στις συνέργειες της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας, μετασχηματιζόμενη σε Mytilineos Energy & Metals.

Πηγή ot.gr