Δικαίωση για το «Πρώτο Θέμα» και την Σοφία Νικολάου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Δικαίωση για το «Πρώτο Θέμα» και την Σοφία Νικολάου

11 Απριλίου 2024 -

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε η αγωγή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκου Παρασκευόπουλου κατά του   «protothema.gr» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και της  τέως γενικής γραμματέως Αντεγκλητικής Πολιτικής   Σοφίας Νικολάου, για ανάρτηση,  η οποία περιελάβανε  και δηλώσεις της κυρία Νικολάου, τις οποίες η τελευταία εν συνεχεία ανάρτησε στο  μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitter.

      Το Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών απέρριψε την αγωγή του κ. Παρασκευόπουλου με την οποία ζητούσε να επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ,  λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την επίμαχη ανάρτηση, υποστηρίζοντας ότι από κοινού το «protothema.gr»  και η κυρία Νικολάου,  έχουν διαπράξει το αδίκημα της συκοφαντικής ή απλής δυσφήμησης ή της εξύβρισης.

      Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 αναρτήθηκε στον εν λόγω ιστότοπο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Νόμος Παρασκευόπουλου: 17.000 αποφυλακίσεις την περίοδο  2015-2019»  Και με υπότιτλους: «Είχε βιάσει τρίτη γυναίκες καταδικάστηκε σε 53 χρόνια φυλακή, βγήκε στα 10.-  Ελεύθερος ο δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και οι  3 Γεωργιανοί που «σιδέρωσαν» 85χρονη στην κυψέλη- Ποιος είναι πιο σοβαρές περιπτώσεις,  όλα τα στοιχεία».
      Σε άλλο σημείο, αναφερόταν: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  κάθε μήνα έβγαιναν από τη φυλακή περίπου 430 με 450 κρατούμενοι, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Μόνο το 2017 με το συγκεκριμένο νόμο αποφυλακίστηκαν 320 άτομα με καταδίκες για ληστείες  και 1.137 με καταδίκες για κλοπές, ενώ αντίστοιχος αριθμός που αφορά υποθέσεις ναρκωτικών πλησιάζει τους 700. Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι αποφυλακίσεις με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου ξεπέρασαν τις 17.000, τα  έτη  2015 -2019».

     Στη συνέχεια γινόταν αναφορά σε περιπτώσεις αποφυλακίσεων που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη και αποφυλακίστηκαν με τις ευεργετικές διατάξεις  «του νόμου Παρασκευόπουλου». Παράλληλα, η κυρία Νικολάου,  σε δήλωσή της οι οποίες φιλοξενήθηκαν   στο επίμαχο ρεπορτάζ, ανέφερε:

«Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου 4322/2015 αιμοσταγή. Διότι στο όνομα της δήθεν αποσυμφόρησης των φυλακών αποφυλακίστηκαν και εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί λίστες. Ο προσωρινός νόμος που θα ίσχυε δήθεν για ένα έτος, κράτησε περισσότερο από 4 χρόνια και συγκεκριμένα,  από τον Απρίλη του 15 μέχρι τον Αύγουστο του 2019». Και συνεχίζει σε άλλο σημείο η κυρία Νικολάου: «Ας σταματήσει λοιπόν η παραπληροφόρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ας ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και κυρίως από τα θύματα εκείνων που ενώ είχαν καταδικαστεί, βγήκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και προέβησαν σε νέες εγκληματικές ενέργειες». Από την πλευρά του ο  κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι το περιεχόμενο του επίμαχου  κειμένου είναι ψευδές και αποσκοπούσε να πλήξη την  τιμή και την υπόληψή του, τόσο ως ατόμου, όσο και ως πολιτικού και ακαδημαϊκού.
      Όμως, οι δικαστές είχαν αντίθετη άποψη, αναφέροντας, χαρακτηριστικά:«Πρόθεση  των συντακτών του επίμαχου κειμένου, δεν ήταν να πλήξουν την προσωπικότητα, την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος (σ.σ.: Νίκου Παρασκευόπουλου) στο πρόσωπο του οποίου ουδεμία  αναφορά γίνεται ούτε αμφισβητείται το κύρος του ως ακαδημαϊκού, αλλά να στηλιτεύσουν για συγκεκριμένους λόγους την αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο νόμος 4322/2015, που επικράτησε ως νόμος Παρασκευόπουλου, ταυτίζεται με το πρόσωπο του ενάγοντος, καθώς όπως είναι γνωστό ο νόμος ναι μεν προτάθηκε από τον ενάγοντα υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Δικαιοσύνης,  πλην όμως, αφού τέθηκε σε διαβούλευση και έτυχε επεξεργασίας από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, εν συνεχεία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία  της τελευταίας και ως εκ τούτου αποτελεί προϊόν του νομοθετικού έργου της Βουλής, είναι δηλαδή έργο συλλογικό και όχι ενός προσώπου».
Εξάλλου, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, για το νόμο  4322/2015 υπήρξαν ευρύτερες αντιδράσεις από τον Τύπο και από επιστημονικούς φορείς, όπως είναι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, ενώ οι περιπτώσεις αποφυλακίσεως κρατουμένων που αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα, «δεν αποδείχθηκε» ότι «αποδίδονται αναληθώς στο νόμο  4322/2015» (νόμο Παρασκευόπουλου).
       Ακόμη, οι δικαστές, σημειώνουν ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία που προσκόμισε η κυρία Νικολάου στο δικαστήριο, ότι «συμφωνούν κατά βάση με τα αριθμητικά αναφερόμενα στο δημοσίευμα». Ούτε όμως οι δηλώσεις της κυρίας Νικολάου, προσθέτουν οι πρωτοδίκες, αποδίδουν «οποιαδήποτε προσωπική μομφή» στον κ. Παρασκευόπουλο. Και καταλήγει η δικαστική απόφαση: «Κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν αποδείχθηκε ότι οι εναγόμενοι (σ.σ.: Πρώτο θέμα και η κυρία Νικολάου) τέλεσαν σε βάρος του ενάγοντος (σ.σ.: κ. Παρασκευόπουλου) το  αδίκημα της συκοφαντικής ή της απλής δυσφήμησης ή της εξύβρισης ή ότι εν γνώσει τους ή ανυπαιτίως αγνοώντας υποστήριξαν αναληθή γεγονότα που  εκθέτουν σε κίνδυνο την πίστη, το επάγγελμα ή το μέλλον του ενάγοντος. Κατ΄ ακολουθίαν  η αγωγή είναι απορριπτέα ως ουσία αβάσιμη».

Πηγή protothema.gr