Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

Bloomberg για πανδημία: Τι να περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Bloomberg για πανδημία: Τι να περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες

Για οποιονδήποτε ελπίζει να δει φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας του κορωνοϊού εντός των επόμενων τριών έως έξι μηνών, οι επιστήμονες επιφυλάσσουν άσχημα νέα: Ετοιμαστείτε για περισσότερα, από όσα έχουμε ήδη υποστεί. Με το δυσοίωνο αυτό μήνυμα ξεκινά δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, αναφερόμενο στις δυσκολίες που εκτείνονται μπροστά μας, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η πανδημία βρίσκεται μακριά από το τέλος της.

«Οι εξάρσεις θα κλείσουν σχολεία και θα ακυρώσουν μαθήματα. Oι εμβολιασμένοι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας θα αντιμετωπίσουν ξανά τον φόβο νέων μολύνσεων. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ζυγίσουν το ρίσκο επιστροφής στο γραφείο, ενώ τα νοσοκομεία θα βρεθούν και πάλι στα όριά τους», ξεκαθαρίζει το πρακτορείο. «Σχεδόν άπαντες είτε θα μολυνθούν, είτε θα έχουν εμβολιαστεί πριν τελειώσει η πανδημία, συμφωνούν οι ειδικοί. Ή ακόμη θα συμβούν και τα δύο. Λίγοι, πιο άτυχοι, θα κολλήσουν πάνω από μια φορά. Η κούρσα μεταξύ των κυμάτων μετάδοσης που οδηγούν σε νέες μεταλλάξεις και της μάχης για παγκόσμιο εμβολιασμό δεν θα τελειώσει πριν ο κορωνοϊός μας αγγίξει όλους». 

Οι επόμενοι δύσκολες μήνες και οι νέες προκλήσεις

 «Βλέπω τις συνεχόμενες εξάρσεις ανά τον κόσμο. Στη συνέχεια η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί, πιθανόν κάπως απότομα. Και στη συνέχεια, νομίζω θα δούμε μια νέα αύξηση μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021», δηλώνει ο Μάικλ Όστενχολμ, επιστημονικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν και Διευθυντής Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. 

Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο, με δισεκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο ακόμη να μην έχουν εμβολιαστεί και μικρή πιθανότητα σε αυτή τη φάση να εξαλειφθεί ο ιός, θα πρέπει να αναμένουμε νέες εξάρσεις σε σχολικές αίθουσες, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, εν μέσω και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Ακόμη και με τα ποσοστά ανοσίας να αυξάνονται, θα υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που θα είναι ευάλωτοι απέναντι στον ιό: Νεογέννητα βρέφη, άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά ακόμη και αυτοί που έκαναν το εμβόλιο, αλλά αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Ένας από τους βασικότερους κινδύνους είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας μετάλλαξης που θα αντιστέκεται στα εμβόλια, αλλά δεν είναι ο μόνος.

«Θα έχουμε μπροστά μας δύσκολες και πιο εύκολες περιόδους, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, όσο παράγουμε περισσότερα και διαφορετικά εμβόλια. Αυτό θα βοηθήσει σίγουρα. Αλλά η πρόκληση θα είναι η εξής: Πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι περίοδοι, ως προς την μεταξύ τους απόσταση. Δεν γνωρίζουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο κορωνοϊός είναι σαν μια δασική πυρκαγιά που δεν θα σταματήσει μέχρι να βρει το σύνολο του «ανθρώπινου ξύλου» που μπορεί να κάψει», συμπεραίνει ο Όστερχολμ.

Η COVID-19 σε σχέση με άλλες πανδημίες

Από την πλευρά της, η Δανή επιδημιολόγος Λόνε Σίμονσεν υποστηρίζει ότι

Οι πέντε καλά μελετημένες πανδημίες γρίπης τα τελευταία 130 χρόνια, προσφέρουν κάποια δεδομένα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η CΟVID-19, σύμφωνα με την Δανή επιδημιολόγο και ακαδημαϊκό Λόνε Σίμονσεν.  

Ενώ η μεγαλύτερη παγκόσμια επιδημία γρίπης διήρκεσε πέντε χρόνια, αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα μόλυνσης, κατά μέσο όρο δύο ή τριών ετών, σημειώνει.

Ο κορωνοϊός ήδη διαμορφώνεται ως μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς ο δεύτερος χρόνος ολοκληρώνεται με τον πλανήτη στη μέση του τρίτου κύματος και χωρίς ορατό τέλος στον ορίζοντα, όπως αναφέρει η Δρ. Σίμονσεν. Είναι πιθανό λοιπόν, η CΟVID-19 να μην ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με άλλες πανδημίες του παρελθόντος.

Εξάλλου, πρόκειται για ένα διαφορετικό, νέο και πιθανόν πιο μεταδοτικό παθογόνο. Και με απολογισμό 4,6 εκατ. θανάτων έως τώρα, είναι ήδη πάνω από δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε επιδημία βίωσε η ανθρωπότητα από την Ισπανική Γρίπη του 1918.

Οι μεταλλάξεις και το στοίχημα των εμβολίων

Παρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Ισραήλ φλερτάρουν με ρεκόρ κρουσμάτων. Η ανοσία βοηθά στον μετριασμό των κρουσμάτων σοβαρών περιπτώσεων και θανάτων, αλλά οι αυξανόμενες λοιμώξεις σημαίνουν ότι ο ιός αγγίζει τους νέους και άλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, οδηγώντας σε αυξανόμενα ποσοστά σοβαρών νοσήσεων σε αυτές τις ομάδες.

Τα κράτη όπου ο εμβολιασμός ήταν πιο αραιός – συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, του Μεξικού, του Ιράν και της Αυστραλίας – βρίσκονται στη μέση των μεγαλύτερων κυμάτων μέχρι τώρα, που τροφοδοτούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα.  Η ιστορία δείχνει ότι η κοινή πεποίθηση πως οι ιοί αυτόματα αποδυναμώνονται με την πάροδο του χρόνου, είναι λάθος, τονίζει η Δανή επιδημιολόγος. Παρόλο που οι νέες παραλλαγές δεν είναι πάντοτε πιο σοβαρές από αυτές που διαδέχονται, «οι πανδημίες μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο φονικές ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο ο ιός προσαρμόζεται», εξηγεί.

 Στο ξεκίνημα της πανδημίας, υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να ελπίζουμε πως τα εμβόλια θα παράσχουν μακροχρόνια προστασία, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια που έχουν χορηγούνται στα παιδιά, κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα.

Οι κορωνοϊοί έχουν έναν μηχανισμό που αυτό-διορθώνει τα ενδογενή λάθη που προκαλούνται από όταν ο ιός αναπαράγεται, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα για μεταλλάξεις που εμφανίζονται καθώς αυτός μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι τόσο μεγάλος, που οι μεταλλάξεις εμφανίζονται έτσι κι αλλιώς.

«Με την πανδημία, βλέπουμε μια τεράστια μολυσματική δύναμη», δηλώνει η Κάντα Σουμπαράο, αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Αυστραλία. «Αυτό έχει προκαλέσει μια ισορροπία με την ικανότητα του ιού να αυτοδιορθώνεται», οδηγώντας στο αποτέλεσμα η Covid να γίνει περισσότερο σαν τη γρίπη, απαιτώντας συχνούς εμβολιασμούς για να υπάρχει αποτέλεσματικότητα όσο ο ιός εξελίσσεται.

Κάποιοι ερευνητές, αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός τείνει να γίνει απόλυτα ανθεκτικός απέναντι στην πρώτη γενιά εμβολίων. Μια μελέτη από την Ιαπωνία, που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αναφέρει ότι οι δυνητικά επικίνδυνες υπό-μεταλλάξεις της «Δέλτα» συλλέγονται ήδη σε μια εξειδικευμένη παγκόσμια βάση δεδομένων. Πληροφορίες για εν εξελίξει στελέχη που «έσπασαν» τους εμβολιασμούς ή προκαλούν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας δεν έχουν ακόμη τεθεί υπό αυστηρή επαλήθευση.

«Πρόκειται για σενάριο που ελπίζουμε να μην επαληθευτεί. Θεέ μου, τότε θα πρέπει να τα κάνουμε όλα ξανά από την αρχή», προειδοποιεί η Δρ. Σίμονσεν.

Άλλες, ακόμη πιο δυσοίωνες πιθανότητες για τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνουν την εμφάνιση ενός νέου ιού γρίπης ή ακόμη και ενός νέου κορωνοϊού που θα περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους. «Όσο υπάρχουν στα ζώα «αποθήκες» κορωνοϊού, υπάρχει ακόμη αυτή η πιθανότητα στο παρασκήνιο», υπογραμμίζει η Σαμπαράο. «Δηλαδή ο κίνδυνος να εμφανιστεί ένας νέος προερχόμενος από τα ζώα, ενώ ακόμη μαχόμαστε με την Covid».

Πως θα τελειώσει ο Covid?

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σαφές, τονίζει το δημοσίευμα, είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει σε έξι μήνες. Οι ειδικοί σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι η τωρινή έξαρση, θα δαμαστεί όταν οι περισσότεροι άνθρωποι – ίσως το 90% με 95% του παγκόσμιου πληθυσμού αποκτήσουν πιστοποιητικό ανοσίας, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νόσησης. Το βασικό στοιχείο, θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός, ξεκαθαρίζουν.

Η καθηγήτρια Σίμονσεν αναφέρει πως «Εκείνος που δεν εμβολιάζεται είναι σαν μια ‘’καθήμενη πάπια’’, ένας εύκολος στόχος, καθώς ο ιός θα επισκεφθεί όλους μας αυτό το φθινόπωρο και τον ερχόμενο χειμώνα».

Πάνω από 5.66 δισ. δόσης του εμβολίου έχουν διανεμηθεί ανά την υφήλιο, βάσει των μετρήσεων του Bloomberg. Παρά την επιτυχία των εμβολιασμών σε κάποιες περιοχές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βόρεια Αμερική και η Κίνα δεν καλύπτεται η αποτυχία σε άλλες χώρες. Οι περισσότερες χώρες στην Αφρική διαθέτουν έναν αριθμό εμβολίων για να καλύψουν κάτι λιγότερο από το 5% των πληθυσμών τους με διπλές δόσεις. Η Ινδία έχει απόθεμα μόλις για το 26% του πληθυσμού.

Η πανδημία θα τελειώσει σε διαφορετικό χρόνο και διαφορετικά μέρη του πλανήτη, όπως και άλλες στο παρελθόν, αναφέρει η καθηγήτρια ιστορίας της Ιατρικής στην Οξφόρδη, Έρικα Τσάρτερς. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιο ποσοστό της Covid μπορούν να συνυπάρχουν.

Για μήνες ακόμη στη σκιά της πανδημίας

Οι προσεγγίσεις ποικίλλουν. Ενώ κάποιες χώρες στοχεύουν ακόμη σε εκμηδένιση των κρουσμάτων, ο πλανήτης είναι απίθανο να εξαλείψει εντελώς τον ιό.

Κράτη όπως η Δανία και η Σιγκαπούρη, που έχουν κατορθώσει να κρατήσουν τα κρούσματα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ήδη προχωρούν προς το μέλλον μετά την πανδημία, με μικρότερα περιοριστικά μέτρα. Άλλες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν παρότι οι νέες μολύνσεις βρίσκονται κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ  και η Νέα Ζηλανδία συνεχίζουν προσηλωμένες στην προσπάθεια να εξαφανίσουν τον ιό σε τοπικό επίπεδο. Συνεπώς, θα είναι, πιθανότατα, τα τελευταία μέρη του πλανήτη που θα αφήσουν πίσω τους την αναταραχή της πανδημίας. «Το τέλος δεν θα είναι ομοιόμορφο. Η πανδημία είναι ένα βιολογικό φαινόμενο, αλλά είναι επίσης πολιτικό και κοινωνικό. Ακόμη και τώρα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις», σημειώνει  η Τσάρτερς.

Θα προκαλέσει αναστάστωση και θα αφήσει μια κληρονομιά διαρκείας για τα ερχόμενα χρόνια. Έως τότε, οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολλούς ακόμη μήνες στη σκιά της πανδημίας. Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με μια τοποθέτηση του καθηγητή Όστερχολη: «Πρέπει να το προσεγγίσουμε με τα μάτια μας ανοιχτά και με μεγάλη ταπεινότητα. Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι θα τελειώσουμε τις επόμενες ημέρες ή μήνες, κάνει πολύ μεγάλο λάθος».

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΟΠΤΙΚΑ

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Γιατί χρησιμοποιούμε cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε, να σας προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία πλοήγησης.Με την πρόσβαση σας σε αυτόν, συναινείτε στη χρήση cookies. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους Όρους Χρήσης, και στην Πολιτική Cookies του AntilalosPress.gr.