Άσκηση Μίνωας: Με κενά και χωρίς συμμετοχή των πολιτών - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Άσκηση Μίνωας: Με κενά και χωρίς συμμετοχή των πολιτών

26 Απριλίου 2024 -

Εντυπωσιακές εικόνες, κινητοποίηση αρχών, σχολείων, εργαζομένων σε υπηρεσίες αλλά όχι πολιτών. Πολλοί ήταν μάλιστα εκείνοι που υποστήριξαν πως η δεύτερη μέρα της άσκησης έδειξε τις αδυναμίες του συστήματος όταν δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν ταυτόχρονα οι εμπλεκόμενοι την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Σούδα με την πραγματοποίηση της άσκησης που πήγε δύο περίπου ώρες πίσω.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες στο κέντρο του Ηρακλείου αμέριμνοι παρακολουθούσαν υπαλλήλους να βγαίνουν από τα κτίρια υπηρεσιών κάνοντας μάλιστα πλάκα σε κάποιες περιπτώσεις. Όλη αυτή η εικόνα δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για μία άσκηση που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε ολόκληρη τη χώρα με πολλές όμως ελλείψεις που σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσουν τους εμπλεκόμενους. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Ανάμεσα στα σενάρια της άσκησης για τη δεύτερη μέρα περιλαμβάνονταν βλάβες και καταρρεύσεις κτιρίων, κατολισθήσεις, βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης, διακοπή ηλεκτροδότησης στην παλιά πόλη, βλάβες σε εγκαταστάσεις του λιμανιού και σε άλλα παραλιακά κτίρια από το τσουνάμι. Επίσης, «έτρεξαν» σενάρια, μεταξύ άλλων, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης, αλλά και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Εντυπωσιακές εικόνες υπήρξαν και από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Λινοπεράματων από όπου και οι φωτογραφίες, που σύμφωνα με το σενάριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, υπήρξε εγκλωβισμός αλλά και τραυματίες. Επιπλέον αντίστοιχες επιχειρήσεις εξελίχθηκαν στο Φράγμα Αποσελέμη, σε χωριά και οικισμούς του Ηρακλείου αλλά και του Λασιθίου.

Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης στην οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν 15.000 μαθητές σχολείων και εμπλεκόμενοι της πολιτικής προστασίας, ήταν να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση που είναι η μεγαλύτερη η οποία έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα, στόχευε επίσης στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, μέσω της άσκησης επιδιώχθηκε η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Για μια άσκηση με πολύ μεγάλη ακρίβεια, που έγινε αποδεκτή από τον κόσμο, μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για “επιτυχία” γιατί ουσιαστικός στόχος είναι να καταδειχθούν οι αδυναμίες ώστε να δομηθεί ένα σύστημα πολιτικής προστασίας “πολύ πιο αποτελεσματικό”. Τα μεγαλύτερα ζητήματα, κατά τον ίδιο, εντοπίζονται στις υποδομές, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση.

Από την πλευρά του και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι το πρωτεύον είναι να διαπιστωθούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν οι λύσεις. «Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να λύνουμε προβλήματα, ανεξάρτητα από πού προήλθαν», τόνισε και σημείωσε πως ο συντονισμός πρέπει να είναι καλύτερος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει διαθέσει οικόπεδο για να δημιουργηθεί η υποδομή και ανακοίνωσε πως συζήτησε το θέμα και με τον αρμόδιο Υπουργό τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο της άσκησης και υπάρχει πλέον εκ νέου κινητικότητα από το Υπουργείο για την υλοποίηση των 13 συντονιστικών στις Περιφέρειες της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποτελεσματική επέμβαση που είχε στην πυρκαγιά στα Χανιά με τη στήριξη της αστυνομίας, του λιμενικού και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών γιατί όπως τόνισε, «σώθηκε μια περιοχή» με το έργο τους στα Χανιά.

Την άσκηση διοργάνωσαν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη.

Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων ήταν να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων.

Ο πρώτος απολογισμός περιελάμβανε παρουσίαση αποτελεσμάτων ανά επεισόδιο πεδίου, για όλα τα επεισόδια που έγιναν σε όλη την Κρήτη το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2024 στις δύο μεγάλες σεισμικές δομήσεις που σύμφωνα με το σενάριο έπληξαν την Κρήτη.

Χάρης Λεοντάκης