Απεργία: Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για μισθούς και ΣΣΕ – Ακινητοποιημένα Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Απεργία: Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για μισθούς και ΣΣΕ – Ακινητοποιημένα Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ

17 Απριλίου 2024 -

Μέρα 24ωρης πανελλαδική απεργίας σήμερα, την οποία κήρυξε η ΓΣΕΕ, με τους εργαζόμενους να διαδηλώνουν σε δεκάδες πόλεις της χώρας, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς,  επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, και προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια.

Στην Αθήνα, η ΓΣΕΕ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ σωματεία και ομοσπονδίες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ δίνουν ραντεβού στις 10.30 στο Σύνταγμα.

Ακινητοποιημένα θα είναι Μετρό, Ηλεκτρικός και Τράμ καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στάση εργασίας μέχρι τις 3 πραγματοποιούν και οι ταξιτζήδες

Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, με αποφάσεις, πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών

Απεργούν και εργαζόμενοι στο δημόσιο

Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, με αποφάσεις, πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών.

Η απεργιακή κινητοποίηση άλλωστε  βρίσκει σε αναβρασμό σειρά από χώρους. Ενδεικτικά, στην Υγεία, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Μεταξύ των ενώσεων που αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία είναι η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

«Διεκδικούμε να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, διπλασιασμό μισθών, διπλασιασμό προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, διπλασιασμό της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΙΝΑΠ.

Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα μείνει η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ με ανακοίνωσή τους ζητούν αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών του φορέα και άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε ισχύ.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ στην 24ωρη απεργία.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 09:00 ως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας).

Η επαναφορά της λειτουργίας των οχημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας και αντίστοιχα θα ξεκινήσει η προοδευτική απόσυρσή τους για τα αμαξοστάσια.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες συγκοινωνίες, συλλογική σύμβαση εργασίας και προσλήψεις προσωπικού, υπογραφή ΣΣΕ.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ που έχουν αναλάβει ΚΤΕΛ.

Στάση εργασίας στα ταξί

Με στάση εργασίας από τις 05:00 έως τις 15:00 το μεσημέρι συμμετέχουν  οι ιδιοκτήτες ταξί στην απεργία, ενώ έχουν προγραμματίσει επίσης συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10:00.

Με το σύνθημα «κανένα ταξί στους δρόμους», το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) καλεί όλους τους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην στάση εργασίας «για τις τρεις πληγές που πρέπει να κλείσουμε φορολογικό, υποκλοπή έργου και πολυεθνικές».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία της ακτοπλοϊας, καθώς απόφαση συμμετοχής στην απεργία έχει λάβει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Απεργία σε τρένα και προαστιακό – Ποια δρομολόγια θα γίνουν με προσωπικό ασφαλείας

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, κάποια δρομολόγια θα γίνουν, με προσωπικό ασφαλείας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού. «Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  •      Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57

·         Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598

·         Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301

·         Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231

·         Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:

Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)

Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)