Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

Άνθρωποι και Τοπία της Μεσαράς - Γνωρίζοντας τον Jean – Claude Schwendemann (Β’ Μέρος)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Άνθρωποι και Τοπία της Μεσαράς  - Γνωρίζοντας τον Jean – Claude Schwendemann (Β’ Μέρος)

Της Εύας Καπελλάκη - Κοντού*

Ο Jean Claude είναι φιλέλληνας, εκτός από Γάλλος από το Στρασβούργο, είναι όμως και Κρητικός αφού αγάπησε την Κρήτη σαν δικό του τόπο και βρήκε την γη πάνω στην οποία δημιούργησε το απάγκιο της ψυχικής του γαλήνης και δημιουργίας.

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της κουβέντας μας θα μιλήσουμε για τις δραστηριότητες του ίδιου και της ομάδας του ως πρόεδρος του Συλλόγου που δημιούργησε πριν περίπου 25 χρόνια.

Τώρα θα περάσουμε στο άλλο κομμάτι, στο Καβούσι. Θα ήθελα να μου πείτε πώς κάνατε την αδελφοποίηση και το βοτανικό μονοπάτι;

- Περάσαμε από το Καβούσι κι ήπιαμε καφέ και συναντήσαμε τον Μιχάλη Τεμπουραράκη, αυτός είχε το καφενείο και με ρώτησε να μάθει ποιος ήμουν και τι κάνω. Με προσκάλεσε αμέσως να γνωρίσω ένα ωραίο φαράγγι που ο ίδιος θα μ’ ενημέρωνε πού είναι. «Θα σου βρω ένα παιδί να σε οδηγήσει στο φαράγγι, στο «Φράγκικο μονοπάτι», μού είπε κι εγώ συμφώνησα.

Δυο χρόνια μετά, πήγα στο χωριό και συνάντησα τον κο Τεμπουραράκη και του είπα ότι ήμουν έτοιμος για να πάμε στο μονοπάτι. Είναι για μένα, το πιο ωραίο μονοπάτι που έχω δει! Έχω ξαναρθεί με πολλά γκρουπς για να δούμε τα σπάνια λουλούδια... Σκέφτηκα λοιπόν ότι άξιζε τον κόπο να κάνομε ένα βοτανικό μονοπάτι και μετά, με τον Σύλλογο που έφτιαξα εδώ και 25 χρόνια, πλέον δεν δούλευα με τον προηγούμενο Σύλλογο «Athina» με τον οποίο συνεργαζόμουνα ως ξεναγός.

Πώς λέγεται ο Σύλλογός σας;

- «ALSACE - CRETE». Και μετά δημιούργησα εγώ, ως πρόεδρος και ξεναγός συγχρόνως, όλα τα γκρούπς.

Πόσα μέλη έχει ο Σύλλογος;

1600!

Εγώ μπορώ να είμαι μέλος;

Ναι, βέβαια! Έχουμε στον Σύλλογο 50 Κρητικούς και με σένα 51! Η χαρά μου απερίγραπτη! Τώρα αισθάνομαι πως όλοι μαζί μπορούμε ν’ αναδείξουμε και τα δικά μας μονοπάτια, της περιοχής μας του Δήμου Φαιστού, συλλογίστηκα!

Αυτό το μονοπάτι, ποιος το συντηρεί;

- Το χωριό, η κοινότητα προσέχει και συντηρεί το μονοπάτι. Αυτό το μονοπάτι υπάρχει από την Ενετική περίοδο, γι’ αυτό λέγεται «Φράγκικο μονοπάτι» και τ’ άλλο στα βουνά έχει 2, 3 πηγές και στα 1950 δεν είχε νερό και γνώριζαν οι χωρικοί ότι επάνω υπήρχαν οι πηγές με νερό και πήγαν με τους αρμόδιους μηχανικούς πάνω στις πηγές και φτιάξανε ένα κανάλι με μπετόν, από τα 800 μέτρα ύψος ως τη θάλασσα για τις ελιές αλλά και πόσιμο! Τόσο καλό ήταν το νερό των πηγών!

Με την υγρασία δε, που υπήρχε κατά μήκος του καναλιού, φύτρωσαν αγριολούλουδα...

Το φαράγγι του Μέσωνα είναι ένα από τα 300 φαράγγια, χαρακτηριστικά των καρστικών ορεινών όγκων της Κρήτης, ξέρετε.

Η κοίτη αυτού του φαραγγιού είναι σχεδόν αδιάβατη, αλλά, ένα μονοπάτι προεξέχει πάνω από αυτό, εδώ και αιώνες. Είναι κατά μήκος αυτού του μονοπατιού , του φράγκικου μονοπατιού (το μονοπάτι των Φράγκων), ονομασία, η οποία ανάγεται στην εποχή των Βενετών, μεταξύ 13ου και 17ου αιώνα όπου οι κάτοικοι του Καβουσίου και των τριγύρω χωριών, κατασκεύασαν το 1956 - 1957 ένα αρδευτικό κανάλι το οποίο τροφοδοτεί με νερό το χωριό και τους ελαιώνες στην παράκτια λωρίδα.

Το βοτανικό μονοπάτι είναι μια πραγματοποίηση Γαλλοελληνική. Η διαμόρφωση αυτού του βοτανικού μονοπατιού με τα 48 είδη φυτών του, αποτέλεσε μέρος των στόχων της αδελφοποίησης προτεινόμενης, από τον Σύλλογο Αλσατία - Κρήτη, και υπογεγραμμένης το 1998 από τις δύο Κοινότητες, του Καβουσίου και του Στουτζάιμ - Οφφενάιμ της Αλσατίας, με την αποφασιστική βούληση να ευνοηθεί η τουριστική και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Καβουσίου.

Για τα 48 αυτά είδη κάναμε ταμπέλες με την ονομασία του κάθε φυτού. Συνεργάστηκα με τον πρώην Δήμαρχο στην Αλσατία, Γαλλία ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κι αυτός είχε την όρεξη και την ιδέα να βρει ένα χωριό για αδελφοποίηση, εγώ του είπα ότι πρέπει να το κάνουμε...

Κάναμε την αδελφοποίηση το 1998, δηλαδή 24 χρόνια πάνε τώρα...

Πώς έχει εξελιχθεί η αδελφοποίηση αυτή με την Αλσατία;

- Τα πρώτα χρόνια δεν κάναμε τίποτα! Τον πρώτο χρόνο ήρθαμε από την Γαλλία σε δυο ταξίδια και κάναμε μεγάλη γιορτή, μια γιορτή που με γάμο έμοιαζε! Ήπιαμε, φάγαμε, χορέψαμε! Μετά δεν κάναμε κάτι. Εγώ θα ήθελα και οι Κρητικοί να πάνε στην Αλσατία, αλλά όπως είναι γνωστό, είναι αγρότες έχουν δουλειές και δεν έχουν χρόνο για ταξίδια! Είναι πολύ δύσκολο...

Θα σας πω τώρα κάτι σαν αστείο. Πήγαμε στο χωριό στο Καβούσι και επισκεφτήκαμε δύο οικογένειες οι οποίες αμέσως με χαρά αποδέχτηκαν την πρόσκληση για Παρίσι αλλά για την Disneyland! Αυτό δεν το κάνουμε ποτέ. Πρέπει, αν πάμε από δω στο Παρίσι, να επισκεφτούμε τον Torre Eiffel, το Μουσείο του Λούβρου, την Παναγία των Παρισίων και άλλα αξιοθέατα.

Κι αν φυσικά πάμε στην Αλσατία, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και πολλά αξιοθέατα να δούμε! Δε θα ήθελα να κάνω ένα ταξίδι για την Disneyland, αυτού του είδους τα ταξίδια γίνονται από τα ταξιδιωτικά γραφεία... (γελάει με νόημα).

Εγώ κάνω το πρόγραμμα για τον Σύλλογο και για ιδιωτικά γκρούπς (8-10 ατόμων). Τα μέλη πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό συμμετοχής το χρόνο κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας.

Πριν τρία χρόνια μαζί με τον Δήμαρχο της Αλσατίας γιορτάσαμε τα 20 χρόνια αδελφοποίησης με μια διαφορά ότι δεν είχαμε κάνει τίποτα γι αυτό και του το είπα. Και συμπλήρωσα ότι έπρεπε γρήγορα να κάνουμε κάτι γι’ αυτή την αδελφοποίηση.

Τότε ο φίλος μου ο Δήμαρχος με ρώτησε αν είχα κάτι κατά νου κι εγώ του απάντησα ότι είχα το Μονοπάτι με τα βότανα...



Σ’ αυτό το σημείο της όμορφης κουβέντας μας αναφέρθηκα στο μονοπάτι του Αη Γιάννη Φαιστού και συμφωνήσαμε να συνδράμουμε ως Σύλλογος «ALSACE - CRETE» πλέον κι εγώ μέλος, ώστε το μονοπάτι να αναδειχθεί και να γίνει περιπατητικό ως το αρχαίο παλάτι της Φαιστού και φυσικά να γίνονται πολιτιστικά δρώμενα!

Όπως επίσης του ανέφερα την συνέντευξη με τον ερευνητή κο Αποστόλου και του ανέφερα το θέμα της έρευνάς του. «Θα πρότεινα λοιπόν ως Σύλλογος με πρόεδρο εσάς να προτείνουμε στο χώρο του Μουσείου της Μεσαράς ώστε να φιλοξενηθούν τα γεωλογικά ευρήματα τού κου Αποστόλου που αριθμούν 1500 περίπου από την περιοχή μας!».

 

Θα ήθελα να σας προτείνω μια συνεργασία στο ραδιόφωνο για τους Γάλλους φιλέλληνες, να γνωρίσουν τον τόπο μας και φυσικά τον πολιτισμό μας ως γέφυρα επικοινωνίας των δυο λαών, τι λέτε;

- Με μεγάλη ευχαρίστηση, το βρίσκω ενδιαφέρον γιατί έτσι μπορούμε να έχουμε ενημέρωση για τον τόπο όχι μόνο οι Γάλλοι που είναι μέλη του Συλλόγου αλλά και με αυτούς που μένουν εδώ στην περιοχή της Μεσαράς.

Εδώ βλέπω ένα βιβλίο, είναι δικό σας;

- Ναι είναι ένα βιβλίο για την Μεσαρά αλλά και για όλη την Κρήτη. Το έχω χωρίσει σε θεματικές ενότητες όπως βλέπετε και νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να το γνωρίζουμε. Θα ήθελα να προσθέτω συνεχώς κεφάλαια κάθε φορά που ανακαλύπτω κάτι από τα ταξίδια που κάνω με τα γκρούπς ή για οτιδήποτε αφορά τον τόπο αυτό τον ευλογημένο, που κι εγώ αγάπησα και διάλεξα να μένω. Θα μπορούσαμε μέσα από αυτό το βιβλίο να σας διαβάζω στο ραδιόφωνο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το ακούνε οι Γάλλοι ή οι γαλλόφωνοι.

Θα ήθελα να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, Θα θέλατε να ζητήσετε κάτι από την Πολιτεία;

- Δε θα ήθελα τίποτα εγώ αλλά ασχολούμαστε ως Σύλλογος κι εγώ ως πρόεδρος με την αλληλεγγύη στο Κέντρο Υγείας Μοιρών εδώ και 4 χρόνια, κάθε χρόνο όταν έχουν ανάγκη σε κάποιο μηχάνημα το αγοράζουμε και τους το πηγαίνουμε. Το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 4000 ευρώ. Κάναμε και στο Κέντρο Υγείας στο Τζερμιάδο.

Πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία αλληλεγγύης;

- Όταν άρχισε η κρίση η οικονομική πριν 10 χρόνια, μιλήσαμε με τους ντόπιους ως Σύλλογος και μας είπαν ότι υπήρχε ανάγκη στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, πήγαμε λοιπόν μαζί με τους ντόπιους και είδα την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και την ρώτησα αν έχει ανάγκη κάτι κι εκείνη μου απάντησε ότι έχουν ανάγκη αλλά όχι από χρήματα αλλά από μηχανήματα ιατρικά. Εγώ συμφώνησα.

Στο Σύλλογο εκδίδουμε μια εφημερίδα, με τίτλο «Πες μου», στην οποία δημοσίευσα το αίτημα, αμέσως υπήρξε ανταπόκριση και 4000 ευρώ! Μετά ρώτησα την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας τι ανάγκη έχει το Κέντρο μιας κι έχουμε τώρα 4000 ευρώ. Μού έκανε λοιπόν μια λίστα κι εγώ έκανα την επιλογή με βάση τα χρήματα που είχα στη διάθεσή μου και πήγα σ’ ένα φίλο στο Ηράκλειο, μίλησα μαζί του και βρήκα αυτό που χρειαζόταν το Κέντρο και το πήγαμε μαζί, εξοπλίζοντάς το. Το ίδιο κάναμε και στο Κέντρο Υγείας στο Τζερμιάδο! Όλα τα Κέντρα Υγείας έχουν ελλείψεις, νομίζω.

Φυσικά, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας φάνηκε το πρόβλημα πολύ έντονο!

- Θα σας ενημερώσω ότι εμείς παίρνουμε προϊόντα από την Κρήτη από το Καβούσι, από Παλαίκαστρο, από τα Σφακιά, από Ρέθυμνο, λάδι, ελιές, μέλι από τον Σίβα και πάστες από Ρέθυμνο, παξιμάδι από τον Τσικνάκη, ένα φορτηγό με 23 παλέτες κάθε χρόνο, το οποίο προορίζεται μόνο για τα μέλη. Δεν είναι μαγαζί, εμπόριο, μόνο για τα μέλη!

Μόνο τέτοια προϊόντα δεχόμαστε όχι τυρί, ούτε κρασί. Από το Καβούσι φορτώνουμε το λάδι και τα βότανα τσάι βουνού, δίκταμο, ελιές και πολλά άλλα. Και όταν το φορτηγό φεύγει με τα προϊόντα από Κρήτη, επιστρέφει με φάρμακα από τη Γαλλία, αναπηρικά αμαξίδια και άλλα ιατρικά είδη σε τρεις παλέτες.

Στα προηγούμενα χρόνια υπήρχε κοινωνικό ιατρείο στο Πανάνειο, στο Ηράκλειο, αλλά τώρα έκλεισε και τα μοιράσαμε στην Ιεράπετρα. Το έργο αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο, εδώ και πέντε χρόνια από καρδιάς, γιατί είμαστε συντοπίτες!

 

Κλείνοντας αυτή την όμορφη κουβέντα μας με τούτον τον Γάλλο Φιλέλληνα Jean Claude τώρα πια συντοπίτη μας και γνώστη του τόπου μας που τόσο αγάπησε, συμφωνήσαμε ότι μαζί με τον Σύλλογο «ALSACE – CRETE», θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το μονοπάτι του Αη Γιάννη Φαιστού γιατί πρέπει ο πολιτισμός μας να ανοίγει παράθυρα προς το φως!



________

* Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός.

Φωτογραφικό υλικό

Ακολουθήστε το AntilalosPress στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

λαμπρακη οε πομποδακησ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΑΡΜΟΥΤΑΚΗ ΚΕΔΙ ΜΟΙΡΩΝ ΣΗΦΑΚΗΣ ΟΠΤΙΚΑ ΒΙΔΑΚΗΣ 1. Kalathakia etos

Γιατί χρησιμοποιούμε cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε, να σας προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία πλοήγησης.Με την πρόσβαση σας σε αυτόν, συναινείτε στη χρήση cookies. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους Όρους Χρήσης, και στην Πολιτική Cookies του AntilalosPress.gr.