ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους έκαναν… μεγάλες δαπάνες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους έκαναν… μεγάλες δαπάνες

14 Μαρτίου 2024 -

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια από την εφορία έχουν λάβει 1.500 φορολογούμενοι που το 2022 δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες τους ήταν πολλαπλάσιες.

Αν και οι ελεγκτές της εφορίας δεν αποκλείουν κάποιοι να δικαιολογήσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν από πωλήσεις περιουσιακών ή άλλων στοιχείων, ωστόσο θεωρούν πως είναι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω φορολογούμενοι προέκυψαν μετά τη μεγάλη διασταύρωση που έκανε πέρυσι το φθινόπωρο η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις με εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.

Για τους ελέγχους αυτούς αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και καρτών, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα διασταυρώθηκαν πληρωμές μέσω καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, τόκοι καταθέσεων αλλά και τραπεζικοί λογαριασμοί με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους, τόκοι και δόσεις δανείων, από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες, δαπάνες λιανικής σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, κ.α..

Η διασταύρωση ανέδειξε 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις, οι οποίες είναι εκείνες που θα κληθούν αρχικά για εξηγήσεις.

Να σημειωθεί πως από τους 612.413 επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη πριν από το 2019 και έχουν υποβάλει και για τα πέντε φορολογικά έτη (2018 έως 2022) δήλωση φόρου, οι 170.338 δηλώνουν για αυτά τα συνεχόμενα έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Από τους υπόλοιπους, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

 

Πηγή: dnews.gr